Mă bucur de fiecare dată când aud că datorită proiectului Instagramology oamenii au găsit conturi de Instagram demne de urmărit şi că şi-au schimbat părerea despre ce conţinut se pune pe această reţea de socializare.
Ideea de recomandare de instagrammeri a venit dintr-un joc dar care mai apoi a devenit o sursă importantă atât pentru organizarea unor evenimente unde sunt invitaţi instagrammeri dar şi pentru a mai schimba puţin feed-ul.
Astăzi vreau să vă prezint un instagrammer, sau mai bine zis, o instagrammeriţă care are un album foto colorat şi fericit. Un album foto care merită urmărit pentru simplitatea culorilor dar mai ales pentru frumuseţea pe care o arată prin fotografierea cu un telefon mobil. Apropo, mi se pare o chestie extraordinară că reuşim cu o simplă apăsare de buton să arătăm celor din jurul nostru, lumea aşa cum o vedem. Extraordinar!
Doamnelor şi domnilor, Raluca Tămaş!
cont oficial instagram: http://instagram.com/raltamas
1. De când te-ai apucat de Instagram şi de ce?
Prima mea fotografie de pe Instagram este din 27 aprilie 2013. Așadar, sunt instagrammer din primăvara lui 2013, imediat după ce am trecut și eu, în sfârșit, de la un Nokia cu tastatură QWERTY la un smartphone.
Cunoșteam aplicația de când s-a lansat, dar aveam impresia că scopul ei este doar să adaugi filtre vintage fotografiilor făcute cu telefonul. Cam așa foloseau Instagram toți prietenii mei care aveau cont. Făceau o poza, aplicau un filtru, o încărcau pe Instagram, apoi o distribuiau pe Facebook. Important era să o vadă prietenii de pe Facebook, nu followeri-ii de pe Instagram. Cred ca din cauza asta nici măcar nu mi-a plăcut aplicația la început. Asta până când și-a făcut cont prietenul meu, Alex (@alexdascalu), și a început să îmi arate fotografii postate de oamenii pe care îi urmărea. Pentru că voiam să văd și eu ce postează @thiswildidea, @christiangideon, @lindaberlin și mulți alții, mi-am făcut cont.
De atunci, cred că Alex regretă că mi-a făcut cadou un smartphone J)). La început stăteam cu orele pe Instagram, nu mai făceam nimic altceva, descopeream conturi noi, oameni interesanți. Îmi plăcea să descopăr oameni din diverse colțuri ale lumii și, prin fotografiile lor, să văd ce viață au, ce fac, ce le place. Și abia așteptam ziua de vineri, ca și acum, pentru a vedea ce proiect de weekend are Instagram. Țin minte că mi-am înnebunit prietenii rugându-i să pozeze pentru mine la WHPsolocolor și WHPreplacemyface. Anumite teme chiar mi se par o provocare, pentru că te fac să gândești, să cauți o idee interesantă, un cadru frumos, să ieși din casă și să explorezi.
2. Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?
Îmi place să fotografiez oameni, dar dacă văd ceva frumos și nu e nimeni în jur, asta e, decât să pierd cadrul, mai bine îl fotografiez. Prefer fotografiile cu oameni pentru că mi se pare că oamenii dau viață imaginilor. E o chestiune de gust. Și îmi plac mai mult orașele decât natura, vreau să surprind amprenta urbana, asta probabil pentru că am trăit mai mult în oraș și asta sunt obișnuită să văd zilnic.
3. Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram?
Folosesc mai multe aplicații de editare și, cu excepția postărilor video, nu folosesc niciodată Instagram pentru editarea fotografiilor. În primul rând, fac întotdeauna fotografiile portrait sau landscape, niciodată square, și le fac mereu cu camera de la telefon. Le trec apoi prin Snapseed, pentru că îmi place unealta lor de crop, fac apoi fotografia pătrată, mai lucrez la luminozitate, ambianță și contrast. Apoi merg în VSCO Cam (mi-am cumpărat toate filtrele de la VSCO) și aici modificm, după caz, saturația, umbrele și zonele de lumină, apoi aleg un filtru. Am câteva filtre preferate, dar nu folosesc mereu același filtru, îl aleg pe cel care face fotografia să arate mai naturală.
Acolo unde e cazul – la fotografii cu clădiri, pereți, uși și, în general, linii drepte – folosesc SKRWT, o aplicație foarte deșteaptă care reușește să facă ceea ce camera de la telefon nu poate: să îndrepte elementele care ies distorsionat.
4. Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?
Ohhh! Sunt atât de mulți și descopăr zilnic conturi noi care îmi plac! În primul rând, am câteva grupuri de instagrammeri pe care le urmăresc. Îmi plac cei din Londra, din Berlin, Amsterdam, Portland și New York. Din România, îi urmăresc cu plăcere pe cei din Cluj, Sibiu, Alba Iulia, Moldova (cea de peste Prut) și, bineînțeles, pe cei din București, cu care am devenit prietenă datorită instameet-urilor. Ne întâlnim la instameet-uri, ieșim la suc/bere/vin, schimbăm idei și ponturi despre Instagram, povestim ce a mai făcut fiecare în afara lumii virtuale. Dacă stau bine să mă gândesc, mă întâlnesc mai des cu prietenii de pe Instagram decât cu ceilalți 🙂
Și câteva conturi care îmi plac:
Din România: @crisam (căreia trebuie să îi mulțumesc și pentru că, datorită ei, am început să particip la instameet-uri și să cunosc instagrammeri în viața reală), @lorantpandea, @lavinia_cernau, @mihaisurdu, @mihailonaca, @cvladulescu, @jjasmiine și muuuuuulți alții.
Din alte țări: @kitato, @chaiwalla, @stranger, @notmynonni, @gittestark, @ianandrewnelson, @jermzlee, @wanderlust_darling, @amandajanejones, @colincabalka, @whatafox, @viktor.holm, @wesleytaylor, @danielchaney.