Portret de Instagrammer – Bogdan Tomşa

Portret de Instagrammer – Bogdan Tomşa



Pe Bogdan l-am cunoscut la unul dintre instawalk-urile pe care le-am organizat în Cluj-Napoca. De atunci am început să-l urmăresc constant pe Instagram şi să observ creşterea şi dorinţa lui de a fotografia viaţa din jurul lui. Astăzi îl putem cunoaşte mai bine printr-un simplu interviu pe care i l-am făcut.

Aşadar, vă recomand să citiţi interviul cu Bogdan şi chiar să-l şi urmăriţi pe Instagram @bogdan_tomsa

1. De când te-ai apucat de Instagram şi de ce? 
Contul curent îl am de puțin peste un an. Am avut însă înainte un alt cont pe care m-am decis la vremea aceea să îl închid după doar 6 luni. Per total , aș zice că aș avea un an și jumătate de experiență de Instagram. Am început prin a posta poze de familie în genere, precum și diverse ipostaze surprinse în concedii. Inițial nimic foarte serios și ieșit din comun. În timp, a devenit o pasiune semi-profesionistă, în sensul că am devenit tot mai atent la ce postez, dar am și încercat mereu să mă auto-depășesc și să devin tot mai exigent cu mine însumi.

My account is turning 1 today. It’s been a hell of a ride! Thanks for sticking by!

A photo posted by Bogdan Tomșa (@bogdan.tomsa) on

Instagram e cu bune și cu rele, din punctul meu de vedere. E bine că poți posta ce-ți dorești și-ți face plăcere, că poți deveni un fotograf tot mai bun în timp, dar și pentru că poți găsi o groază de inspirație și încurajare de la multă lume pe care ajungi să o cunoști prin intermediul aplicației. Cu toate astea, există o linie fină între a posta ce îți dorești și a posta de dragul lumii, respectiv ce crezi sau ești sigur că va avea succes. E nevoie de curaj și multă încredere de sine să mergi uneori contra propriului tău curent, dar e o stare spre care poți tinde și la care se poate ajunge în timp, dacă îți dorești să simți că evoluezi și să ajungi la un anume echilibru în ce privește prezența ta pe Instagram.

 

Banksy was here.

A photo posted by Bogdan Tomșa (@bogdan.tomsa) on

Nu sunt un susținător al sistemului de like-uri și își explic și de ce. Orice poză poartă diverse încărcături emoționale pentru cel ce o creează. E unică pentru el, iar faptul că anumite poze devin mai populare și mai plăcute nu trebuie să le facă pentru tine mai puțin bune în timp. Există un soi de echilibru pe care tu, creatorul de imagini, trebuie să îl păstrezi și care poate deveni greu de păstrat în timp. Dacă o poză primește 1.000 de aprecieri (like-uri), iar alta doar 500, ar trebui să crezi că prima e mai de valoare decât a doua? Aș zice că nu!
Mi se mai pare și că Instagram poate crea dependență și e păcat să ratezi momente din viața reală și alături de persoanele dragi ție doar pentru că tu ești pierdut cu nasul în telefon.
Aș concluziona zicând că e nevoie de echilibru și în relația cu Instagram, la fel ca și cu orice alt lucru.
2. Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?
Aș vrea să zic că fotografiez ceva anume sau am un stil precis, însă nu e deloc așa. Pornesc mereu de la plăcerea și intenția de a crea fotografii cât mai simple – fie că sunt portrete, cadre de arhitectură sau peisaje. Acord foarte multă atenție compoziției. Cred mult în faptul că 90% din calitatea pozei e dată de compoziție. Aici stă unul din “secretele” mele fotografice cele mai mari. Multă lume nu are îndeajuns de multă răbdare cu compoziția. Numărul de megapixeli ai fotografiei și procesul de editare ulterior contează mult mai puțin decât compoziția.

Caption? Whatever suits your case.

A photo posted by Bogdan Tomșa (@bogdan.tomsa) on

Mai cred și în nevoia ca orice fotografie să aibă un subiect în jurul căruia să îți construiești povestea: despre cine sau despre ce e fotografia asta, ce a vrut să spună poetul? Dat fiind că eu încerc mereu să îmi simplific pozele cât mai mult, subiectul e în majoritatea cazurilor foarte evident.
În relația cu Instagram, cred și într-o anume educare a maselor. Lumea se obișnuiește cu un anume tip de poze și nu e întotdeauna foarte receptivă la surprize și noutăți. Doar că e foarte bine să mai și surprinzi uneori. Îmi amintesc că primele mele poze de arhitectură n-au fost extrem de bine primite. Erau diferite de câmpurile cu maci sau copacii singuratici pe care îi tot servisem până atunci. Dar voiam și eu altceva! Pentru sănătatea creativă a fotografului e nevoie de diversitate și experimentare. Orice explorare și auto-depășire presupune și riscuri, dar e bine dacă poți avea curajul să ți le asumi. În timp, lumea se adaptează, iar tu simți că ai evoluat.
3. Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram?
Folosesc mereu VSCOCam. Nu încarc niciodată poze needitate pe Instagram. Nu cred deloc în purismul estetic al celor care se mândresc cu pozele lor fără nici un filtru. Din punctul meu de vedere, nici un telefon sau aparat foto nu va putea surprinde vreodată complexitatea cromatică a unui peisaj, așa cum o face ochiul uman, și de aceea e nevoie mereu de ușoare nuanțări pe orice fotografie, spre a o aduce la starea sa inițială, așa cum ai văzut-o cu ochii în momentul imortalizării momentului.

 

‘Cause all of me loves all of you.

A photo posted by Bogdan Tomșa (@bogdan.tomsa) on

 
Mai folosesc și SKRWT, o aplicație care mă ajută să fac corecturile de distorsiune inerente din fotografia de arhitectură. Mi se pare o aplicație fantastică!
 
Uneori folosesc și Union pentru a combina două imagini laolaltă, atunci când mă trezesc dintr-odată foarte creativ și vreau să fac ceva diferit. Nu în ultimul rând, folosesc TouchRetouch, o aplicație foarte intuitivă care mă ajută să curăț anumite poze de elemente nedorite.
 
Fotografiez întotdeauna cu camera nativă (folosind mai mereu funcțiile acelea de blocare a expunerii și a punctului de focus) și fac uneori și ajustări manuale ale expunerii atunci când simt că e nevoie. Imediat după surprinderea momentului, încarc fotografia în VSCOCam și încep editarea. Testez mai multe filtre și rămân finalmente asupra celui care îmi încântă ochii cel mai tare. Apoi mai ajustez din expunere dacă e nevoie, cresc puțin contrastul și temperatura (mai mereu fac asta, pentru că îmi plac pozele mai calde). Mai sunt situații în care mă joc și cu funcția de decupare, însă destul de rar, întrucât încerc sa compun de la început în așa fel încât să nu fie nevoie de decupări ulterioare. Ah, și pentru Instagram compun mereu în format pătrat direct din cameră. Știu că aici sunt multe păreri pro și contra, însă pentru mine funcționeaza mult mai bine să compun direct în format 1:1.
4. Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?
Instagrammeri români? Îmi plac absolut toți cei pe care îi urmăresc! Mă bucur foarte tare să mă urmăresc cu atât de mulți instagrammeri români de calitate, care mă inspiră și mă fac să mă simt mândru de sorgintea noastră comună. Îi amintesc în cele ce urmează pe câțiva dintre ei: Marius Tomuță @mariustomuta, Dana Prunduș @danaprundus, Irina Popescu @ipiripinapa, Elena Răceală @joinwithphotos, Cristian Ștef @cristi.an.

LSHMSFOAIDMT.

A photo posted by Bogdan Tomșa (@bogdan.tomsa) on

Ce îmi place cel mai tare la instagrammerii noștri e că sunt cu toți niște oameni minunați, dornici să promoveze frumusețile României și să-i îmbunătățească imaginea cu fiecare poză pe care o postează în galeriile lor. Un rol pe care noi, instagrammerii românii, ar trebui să ni-l asumăm e acela de ambasadori estetici sau fotografici ai României. Toți cei menționați de mine mai sus fac asta cu succes și asta mă bucură foarte tare.