E mișto să ai o dronă. Pe mine m-a prins “virusul” din greșeală sau, mai bine zis, din nevoie.
Acum vreo 3 ani îmi trebuiau filmări din dronă pentru a produce conținut multimedia spectaculos pentru un client. Am încercat să găsesc pe cineva care să mă ajute, dar nu am găsit. Cred că în vremea aia erau maxim 3 drone în Cluj și toate erau programate deja pentru a îndeplini task-uri prin alte proiecte. M-am supărat negativ, am intrat pe site-ul DJI să văd cât o fi o dronă și, după niște calcule de profitabilitate rapide, am zis că îmi iau una în agenție. Vorba aia, unde stau deja o căruță de echipamente foto-video, mai încape și-o dronă.
Trei ani mai târziu, autodidact și-ntr-ale dronelor, număr 4 aparate de zbor. Două DJI Phantom 4, un DJI Mavic Pro și un DJI Spark. Le posed pe toate. În ăstia 3 ani, am bușit și două Phantom 4 și un Spark, deci am putea spune că am ceva experiență. Nu voi începe acum o dezbatere despre care-i mai bună. O discuție de acest gen e irelevantă pentru mine. Fiecare dintre drone poate fi folosită în anumite contexte și în anumite tipuri de proiecte.
Așa că acum vreau doar să vorbim despre drone și Instagram, bugete și rezultate, dar fără detalii tehnice.
Vreau o dronă să fac poze cool. Pe care mi-o iau?
Pentru mine e simplu. Dacă vrei o dronă pentru fotografie și ești începător, atunci mergi către Spark. Explicațiile sunt simple:
- Ești începător și nu ai idee ce să faci cu drona aia. Pilotatul unei drone nu-i cel mai simplu lucru pe care l-ai putea face în viața asta, iar Spark e ce-ți trebuie ca să înveți. E mică, are 300 de grame, e portabilă și ușor de manevrat spre deosebire de cele mai mari.
- Calitatea imaginii în regulă. Trage full hd și nu-ți trebuie mai mult dacă nu ai proiecte mari, unde calitatea imaginii e importantă. Instagram și Facebook oricum fac compresie când postezi, iar device-urile de pe care ne uităm noi la poze nu ne ajută foarte mult să facem diferența între rezoluții.
- Bugetul pentru un Spark este modic prin comparație cu restul dronelor din gama DJI. În jur de 3.000 de lei pachetul combo, care include o baterie de rezervă, un hub de încarcare pentru baterii, elici de schimb, geantă și telecomandă. Spark poate fi controlată și fără telecomandă, de pe telefon, dar procesul e pain in the a*s și pentru un om experimentat. Din acest motiv, că poate fi pilotată fără telecomandă, ea se vinde și în varianta simplă. E mai ieftină așa, în jur de 2.100 de lei, dar nu-ți recomand. Am cel puțin două argumente: bateria ține doar 15 minute în condiții ideale de zbor și dacă ulterior vrei să iei telecomandă și încă o baterie, ieși mai scump ca pachetul combo.
- Nu trebuie să o înregistrezi. E sub limita impusă de lege.
Cadrul legal
Bun. Acum o să mă întrebi care e povestea cu înregistratul dronei și zburatul în legalitate, că tot ai auzit povești. Iar eu o să-ți răspund că toată situația este foarte dubioasă în România, spre deosebire de SUA, unde am fost cu Spark-ul și am și înregistrat-o, deși nu e nevoie dacă nu zbori cu ea pentru proiecte comerciale.
În SUA, spre exemplu, nu ți se cere să o înregistrezi atâta timp cât respecți niște reguli simple: să nu o ridici în zona aeroporturilor – dacă o faci, trebuie să suni la aeroport să le spui, să respecți altitudinea maximă, să nu zbori cu ea deasupra mulțimilor, să nu fie în scopuri comerciale. Apropo, pentru a face bani cu ea, trebuie să înregistrezi drona, să urmezi o școală de pilotaj pentru drone și să dai examen.
Revenind, cert este că la noi încă nu se cere înregistrare pentru o dronă de mărimea Spark, dar cu toate astea, nu poți zbura cu ea în intravilan și zone populate. Dacă vrei să fii în legalitate, o ridici doar în afara orașelor/ zonelor locuite. Dacă vrei poze și video în oraș, poți miza pe faptul că e atât de mică încât nu va atrage atenția nimănui, însă dacă ești reperat de un organ abilitat, ți-o iei. A, și mai ai un risc în oraș, interferențele radio care te vor încurca foarte mult.
Dacă vrei să te documentezi despre cadrul legal, Dragoș Asaftei are informații pentru tine aici. Pentru mine el este omul care zboară drone cât mai legal posibil, deci e de luat în seamă ce spune pentru că el cunoaște foarte bine cadrul legislativ și procedurile aferente.
Prind fotografiile cu drona pe Instagram?
Da, e clar. O fotografie făcută cu drona prinde mai bine ca o poză făcută cu aparatul foto sau telefonul. Oferă altă perspectivă asupra subiectului, sunt alte culori, e wow pentru ochiul oricui. Dacă mai adaugi niște măiestrie, te-ai scos. Știi, acum oricine poate ridica o dronă de la sol și zbura cu ea, dar nu oricine poate scoate poze și filmări de-a dreptul spectaculoase. Iar pentru asta e nevoie de exercițiu. Cum crezi că am lovit cele trei drone despre care vorbeam mai devreme? Încercând să scot spectaculosul din subiectul ce-mi era în față.
Chiar dacă pozele cu drona sunt mai frumoase și spectaculoase, e bine să știi că oamenii nu mai reacționează la ele cum o făceau până acum o jumătate de an. Pentru mine, pe Instagram, pozele din dronă și-au cam înjumătățit engagementul. Dar eu sunt un caz aparte. Nu urmăresc o strategie de conținut, editare și engagement. Eu experimentez pe contul meu de Instagram.
Concluzia
Dacă e un hobby și nimic mai mult, nu aș investi mai mult de 3.000 de lei într-o dronă. Cu care, pe măsură ce înveți să o folosești, ai putea să duci la bun sfârșit inclusiv proiecte mai complicate sau chiar comerciale.