Înainte de a discuta despre psihologia culorilor în marketing, hai să facem un expercițiu împreună. Închide-ți ochii pentru câteva secunde și imaginează-ți că ești în metavers. Ce vezi aici? În culori este pictat acest univers? Vezi cumva nuanțe futuriste de albastru, violet sau negru? Dacă ai răspuns cu „da”, în rândurile de mai jos vei descoperi de ce ți-ai imaginat astfel matavers-ul.
Psihologia culorilor este un instrument de marketing puternic și pare că influențează 85% din deciziile de cumpărare ale clienților.
Ce este psihologia culorilor?
Psihologia culorilor este cercetarea modului în care culoarea influențează comportamentul uman și luarea deciziilor. Culorile, nuanțele și tonurile diferite aduc asocieri distincte. Așadar, psihologia culorilor poate varia în funcție de preferințele personale și de cultură.
În marketing, culoarea poate influența modul în care cumpărătorii percep diferitele mărci și produse. Deci, este esențial să alegi nuanțele care se aliniază cu obiectivele afacerii tale, dar și cu publicul tău țintă.
Defalcări de culoare
Albastru
Albastru pare să fie culoarea preferată în special de bărbați mai mult decât de femei și aduce sentimente de securitate, putere, înțelepciune și încredere.
După cum ai observat, companiile de rețele sociale precum Facebook, LinkedIn sau Twitter au ales să folosească albastru pentru a le face să pară fiabile, o trăsătură de bază pentru companiile care stochează multe date despre utilizatori.
Violet
Culoarea violet simbolizează regalitatea și superioritatea. Dacă privim spre istorie, observăm că în Imperiul Roman, oficialii de rang înalt purtau purpuriu tirian care costa mai mult decât aurul la acea vreme.
Datorită acestor asociații străvechi, violetul generează o aură înțeleaptă, bogată și sofisticată. Așadar, brandurile pot folosi această culoare pentru a semnala un serviciu, produs sau experiență de nivel superior/premium. Însă, violetul poate reprezenta și exces, așa că îți recomandăm să-l folosești cu limite.
Portocaliu
Folosește portocaliu dacă vrei să inspiri încredere, creativitate, curaj dar și căldură.
Roșu
Această culoare atât de puternică este asociată cu entuziasm, energie, putere și pasiune. Mai mult decât atât, în vânzări, butoanele cu CTA folosesc roșu pentru a-i îndemna pe cititori să facă o conversie. Apropo, știai că roșu îi face pe oameni să le fie foame? Drept dovadă ai brandurile KFC sau McDonald’s care s-au folosit de asta.
Verde
Fără să exagerăm, verdele reprezintă viața. Amintește de iarbă, copaci, tufișuri și aduce sentimente de relaxare, prosperitate și speranță.
Galben
Similar cu portocaliul, culoarea galben reprezintă fericire și tinerețe. Doar nu degeaba e și culoare multor emoji. Așadar, dacă vrei să inspiri optimism, creativitate și căldură, folosește galben.
De exemplu, arcurile aurii ale Mc Donald’s folosesc foarte bine pozitivitatea galbenului. Brandul său galben, alături de roșu care induce pofta de mâncare, generează o asociere tânără și fericită pentru lanțul de fast-food.
Negru
Culoarea negru o găsești peste tot și poate face ca un brand să pară sofisticat, puternic și elegant. Multe companii de lux (să zicem, Chanel) folosesc negrul pentru a face logo-urile lor să arate elegante și rafinate.
Alb
Dacă brandul tău urmărește o atmosferă curată, simplistă, albul poate fi o alegere ideală. Alături de negru, albul evocă o senzație modernă și poate ajuta la obținerea unui aspect pur, inocent și curat.
Negrul funcționează pentru Nike în același mod în care albul funcționează pentru Adidas. Spre deosebire de Nike, Adidas vizează o sectă de clienți mai puțin atletică. Ei colaborează în mod regulat cu neatleți, inclusiv muzicieni, artiști și nu numai. Deci, albul le permite să profite de un atractiv simplist, universal.
Roz
Cea mai populară culoare pentru a reprezenta feminitatea, rozul poate funcționa pentru orice brand care caută o senzație mai tinerească, mai imaginativă și mai ciudată. T-Mobile, de exemplu, se apropie de culoarea sa magenta pentru a-l ajuta să iasă în evidență printre concurenți.
Cum să folosești culorile în social media
Acum că înțelegi puțin mai bine ce înseamnă fiecare culoare în parte, poți începe să te gândești cum să le folosești pe rețelele sociale. Iată câteva moduri în care te poți juca cu culorile:
1. Contrast
Înțelegerea contrastului este importantă pentru modul în care urmăritorii îți văd postările și conținutul. Contrastul înseamnă alegerea unor culori clare și distincte, dar complementare, pentru a ghida focalizarea ochilor.
Practic, ghidezi urmăritorii spre ce ar trebui să citească cel mai important într-o imagine sau vizual. Practica obișnuită este de a folosi fundaluri deschise cu text sau imagini de culori mai închise, dar invers.
2. Culori complementare
Pentru un design vibrant și stălucitor, folosește culori opuse: roșu – verde, galben – violet și portocaliu – albastru.
3. Culori monocromatice
Folosirea tonurilor monocrome înseamnă utilizarea diferitelor nuanțe ale aceleiași culori. Acest lucru poate avea un efect relaxant, deoarece nu există culori contrastante care să distragă atenția.
4. Culori analoge
O altă modalitate de a lucra cu monocrom este utilizarea culorilor analoge. Acestea sunt trei culori care se află una lângă alta pe roata de culori, inclusiv culorile terțiare.
5. Scheme de culori triple
Aceasta este utilizarea a trei culori pe roată care sunt echidistante. Îl poți folosi pentru a crea o varietate cuajoasă pe rețelele sociale.
Adu culoare în postările tale!
Cu tehnicile descrise mai sus, dar și cu noile cunoștințe despre psihologia culorilor, poți începe să te joci pe social media. O modalitate excelentă prin care poți face asta este să-ți planifici din timp postările, astfel încât să poți vizualiza în avans cum arată diferite culori una lângă alta. Un instrument super cool care te ajută să faci postări ce ies în evidență este Canva.
În general, este ideal să ai un manual de branding în care documentezi toate culorile brandului tău. Acest lucru te poate ajuta ca postările tale să respecte o schemă de culori sau o viziune coerentă.
În concluzie, nu există o direcție exactă pentru alegerea culorilor pentru brandul tău. Pentru a lua cea mai bună decizie, îți recomandăm să testezi. Ceea ce contează este sentimentul, emoțiile și starea de spirit pe care brandul tău le transmite.
_____
Sursă poză de copertă: Pikisuperstar, Freepik.com