Atunci când știu că printre prietenii mei am bucătari de plăcere, fac tot ce pot ca să îi vizitez cât mai des. Bine, încerc și să văd cam ce planuri au în seara respectivă, și dacă e să se lase cu mâncare, atunci prezența mea e garantată.
Nu mă dau în vânt după mâncăruri sofisticate, dar dacă își ating scopul (de a fi mâncate și nu doar observate/analizate/purecheate) atunci e perfect. Dar nici nu mă dau la o parte când omul pune pe masă o bucată sănătoasă de slănină (sau clisă, cum îmi place mie să-i zic), niște roșii (porodici) și ceapă din piață de la țărani, un caș de la ciobani și o bucată de pâine care trebuie ruptă (a nu se tăia).
Și uneori mă lovește gândul ăsta Instagramologic – cum ar fi arătat mâncarea asta fotografiată, editată puțin și publicată pe Instagram?
Așa am ajuns să discut de multe ori cu oameni care fac mâncare de plăcere, care gătesc din pasiune la subiecte precum mâncare e făcută pentru Instagram sau Instagram-ul e făcut pentru mâncare? Facem poze înainte de mâncare sau după mâncare?
Normal, fiecare-și face în bucătărie cum dorește și poftește (asta-i o vorbă pe care am auzit-o printre bloggeri culinari) dar dacă totuși vrei să te folosești de Instagram ca să dai de veste că tu vrei să fii bucătar de plăcere, să câștigi marele premiu de la Lidl și să-i arăți lui Florin Dumitrescu cum se taie slănina în zona voastră, am scos câteva idei care sper să te ajute la o fotografie demnă de toate algoritmele puse de Instagram.
- Lumina e foarte importantă. Atunci când vine vorba de fotografie pe Instagram (sau până la urmă în orice categorie) atunci când vine vorba de lumină, o analizăm cu sfințenie și respect. Pentru că lumea e cea care poate să te ajute să-ți scoți o fotografie minunată sau și cea care-ți poate spune – mai dă-ncolo de fotografie și mănâncă ce ai în farfurie.
- Editarea fotografiilor – Așa cum nu cred în supra saturație la mâncare așa nu cred nici în supra saturație în fotografie. Lasă fotografia să fie așa naturală cum e ea. Nu o trece prin 10 filtre, 5 colori și 25 de editări. Natural întotdeauna e mai frumos decât orice alt filtru.
- Menține-ți stilul – Dacă e să începi să faci poze doar la mic dejun, pentru că ăsta-i momentul care-ți place cel mai mult din zi, atunci menține ideea asta până-n ruptul capului, sau al Instagramului. Fii consecvent cu fotografiile tale, dar nu uita că uneori un strop de diferit nu strică.
- Ești într-un proces – Dacă-ți începi contul de Instagram cu postări de mâncare, nu te gândi că într-o săptămână vei bate recordul de 10.000 urmăritori. Pentru că ești într-un continuu proces, vei vedea că vor fi și zile însorite în care îți va crește contul cu 20 de urmăritori sau vor fi și zile cu nori unde nici măcar un amărât de like nu vei primi. Că așa-i viața în Instagram. Dar tu nu trebuie să uiți că ești într-un proces și nu o faci pentru 100.000 de urmăritori, dar o faci din plăcere pentru că așa vrei tu să fie!
- Procesul de fotografiere – Hai să fim sinceri, nu vei avea cele mai bune fotografii din prima. Se va-ntâmpla să mai existe un blur, o mișcare, o lumină mai ciudată, o încadrare mai aiurită. Nu asta contează. Ci faptul că ai intrat într-un proces care te va ajuta să te dezvolți dacă vrei, să înveți să faci poze mai bune care să spună ceva.
- Ce exprimă fotografia ta – Poți să faci aceeași fotografie cu o cană de cafea lângă același buchet de flori în nșpe mii de feluri, atâta timp cât fotografia ta spune o poveste. De-aia Instagram e mișto, că în descriere poți spune câte povești vrei, în câte feluri vrei. Așa că nu uita să te folosești de descrierea fotografiei ca să-mi spui o poveste.
- Vorbește și cu alți bucătari pe Instagram – Dacă vrei să-nveți cum să faci poze bune pe Instagram, atunci urmărește oameni care fac poze bune. Analizează-le fotografiile, intră în discuții, întreabă-i prin Direct Message și fă parte din comunitate.
- Folosește și Instagram Stories – Cred că stories pe Instagram este cârligul de care oricine care vrea să-și crească Instagramul trebuie să se folosească. Pentru că Stories e ca un cârlig care atrage oamenii pe contul tău. Stories poate fi puntea dintre tine și utilizatorii tăi.
- Fotografiază cu ce ai – nu mă interesează că faci poze cu aparatul foto și apoi le uploadezi cu telefonul și nu mă interesează nici dacă faci poze doar cu telefonul. Atâta timp cât celor care te urmăresc le plac fotografiile tale, atunci dă-i bice.
- Citește ebook-ul Instagramology – Chiar dacă e un ebook vechi de câțiva ani, încă mai are sfaturi de actualitate care te pot ajuta să-ți începi drumul pe Instagram.
Astea sunt doar 10 sfaturi simple și care cred eu te pot ajuta să-ncepi să faci lucruri frumoase pe Instagram. Așa că ce mai aștepți, dă-i bătaie și lasă în comentarii fotografiile pe care le-ai făcut, ca să le discutăm și să le lăudăm (dacă merită).
Pentru mai multe informații care să vă ajute să creați conținut pentru blog sau vlog, vă recomand să dați un ochi și pe secțiunea lor de tutoriale oferite de Chef Florin Dumitrescu, Andrei Aradits și Teo Rogobete (Teo’s Kitchen).
Până una alta nu uitați că LIDL continuă să caute bucătari de plăcere. Mai este timp de înscriere în concurs pe platforma suprize.lidl.ro și aveți șansa să câștigați 1000Euro, vouchere lunare de cumpărături și posibilitatea să ajungeți în următorul spot TV Lidl.