11 sfaturi pentru a crea conținut video de calitate

11 sfaturi pentru a crea conținut video de calitate



Cât de des te trezești urmărind un videoclip care ți-a apărut în newsfeed? În fiecare zi, nu-i așa? De ce unele reușesc să-ți capteze atenția, iar altele nu?

Rețelele sociale sunt în tendințe spre partajarea de conținut video de calitate din ce în ce mai mult. Oficialii Instagram au confirmat faptul că fac trecerea spre conținutul video pe platformă. Mai mult decât atât, Gen Z și Millenials sunt consumatori avizi de conținut video. Din acest motiv, includerea de conținut video de calitate ar trebui să facă parte din strategia ta de comunicare în social media.

Pentru a oferi mai multe informații despre acest lucru, Facebook a efectuat un nou studiu asupra conținutului video eficient și a modului în care specialiștii în marketing pot crea conținut video. Raportul complet de 16 pagini poate fi descărcat aici.

Cu atât de mulți utilizatori activi, cum faci ca un videoclip să capteze atenția din scroll? 

Iată 11 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să creezi conținut video de calitate în 2021

1. Subiectul videoclipului tău trebuie să fie bine ales și documentat

Primul și cel mai dificil pas este să creezi idei pentru videoclipurile tale. De unde te inspiri? 

  • postările aflate în top
  • Google Analytics
  • alte pagini de la care te inspiri și care sunt relevante pentru nișa ta

Uite și câteva idei de tipuri de conținut pe care le poți crea:

  • Vlog
  • În culise / Cultura companiei
  • Interviu / Întrebări și răspunsuri
  • Webinar
  • Prezentare a produsului / serviciului tău
  • Tutorial / DIY
  • Cum să folosească un anumit produs
  • Testimoniale
  • Video amuzant
  • Live streaming

2. Captează atenția din primele secunde

Majoritatea rețelelor sociale permit redarea automată a videoclipurilor. Profită de asta! Prin captarea atenției utilizatorilor chiar din primele secunde, ai șanse mari să-i faci să se oprească din scroll.

Atenția noastră este de aproximativ 6 secunde așa că, ești la câteva secunde distanță de publicul tău care decide dacă trece peste conținutul creat de tine sau nu. Cele 6 secunde ar trebui să lase oamenii cu un sentiment de curiozitate cu privire la ce s-ar putea întâmpla în continuare. 

De asemenea, gândește din timp care sunt cadrele de care ai nevoie pentru videoclip.

3. Adaugă subtitrări pentru cazul în care oamenii nu pot asculta videoclipul

Oamenii vizionează videoclipuri peste tot: în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, seara în pat etc. Așadar, din motive de comoditate, de multe ori preferă să vizualizeze un videoclip fără sunet.

Un alt motiv pentru care ar trebui să folosești subtitrări în conținutul video este legat de modul în care videoclipurile se redau automat pe social media. De exemplu, videoclipurile de pe Facebook pornesc automat pe mut – acest lucru înseamnă că nu ai șansa de a atrage atenția publicului tău, decât dacă activează sunetul. Subtitrările te vor ajuta să transmiți mesajul indiferent dacă sunetul este dezactivat sau nu. Un alt motiv pentru care ar trebui să adaugi subtitrări este că reușești să acoperi și publicul cu deficiențe de auz. 

4. Optimizează conținutul în funcție de dispozitivul de vizionare

Ține minte că peste 53% din videoclipuri sunt redate pe mobil, așa că ai nevoie de conținut vertical, potrivit pentru telefoanele mobile. 

5. Filmează!

Datorită progresului tehnologic, poți crea conținut video de calitate chiar și de pe telefonul mobil. Când spunem calitate, nu ne referim doar la dimensiunea videoclipului, ci ne referim la mesajul general – povestirea, spiritul și scopul cu care a fost creat. 

6. Cunoaște lungimea potrivită pentru fiecare platformă în parte 

Fiecare canal social are un algoritm diferit și funcționalități diferite încorporate în aplicație, ceea ce înseamnă că videoclipurile au lungimi și dimensiuni diferite, în funcție de locul în care postezi. 

Pentru a avea un conținut video de calitate – unul care este observat și împins spre public de către algoritm – va trebui să optimizezi lungimea acestuia pentru specificațiile fiecărei platforme. Iată lista actualizată a celor mai bune lungimi video pentru fiecare canal social:

  • Videoclip feed Facebook: 24 până la 90 de secunde
  • TikTok: 15 până la 60 de secunde
  • Povești Instagram: 15 secunde
  • Videoclip IGTV Instagram: 10 minute
  • Videoclip feed Instagram: 30 de secunde
  • Twitter: 45 de secunde
  • LinkedIn: 15-30 de secunde
  • YouTube: 7-15 minute

7. Folosește un trepied și un microfon

Un videoclip stabil pare mai profesionist. Un mini trepied de telefoane este ieftin, însă schimbă în totalitate aspectul videoclipului tău. Iar dacă nu reușești să găsești un loc liniștit pentru a înregistra videoclipul, folosește un microfon care te va asigura că mesajul pe care vrei să-l transmiți este unul clar.

8. Lumina naturală

Lumina naturală este una dintre cele mai bune surse de lumină pentru videoclipurile tale. Dacă nu poți obține asta, și lămpile funcționează excelent. Când te filmezi, asigură-te că lumina ți se răspândește uniform pe față. 

9. Include un îndemn la acțiune clar și puternic (CTA)

Cu siguranță te-ai gândit deja la acțiunea pe care vrei s-o facă utilizatorul după vizionarea videoclipului tău. Fii explicit cu privire la ea! Vrei să distribuie conținutul? Spune asta. Vrei să lase un comentariu? Cere-i asta.

Cheia unui CTA eficient este că este ușor de identificat și intuitiv pentru publicul tău, astfel încât să știe care va fi rezultatul acțiunii lor. Și nu este rușine să pui CTA în mai multe locuri, indiferent dacă este în videoclip, în descriere sau în alte părți. 

10. Editarea videoclipurilor

Despre editarea videoclipurilor am mai vorbit. Chiar dacă pare o muncă grea, există instrumente online gratuite care te ajută să-ți transfmormi videoclipul dintr-unul banal, într-unul profesionist.

11. Postarea și distribuirea videoclipurilor

În cele din urmă, ești gata să-ți scoți videoclipul în fața spectatorilor. Postează-l și distribuie-l peste tot pe unde ar fi util. 

Dacă ai nevoie de mai multe sfaturi din partea celor mai buni din acest domeniu, te invităm să citești acest articol.

În cele din urmă, cel mai important este să ne amintim că rețelele sociale – precum și modul în care videoclipurile sunt utilizate, create și partajate pe acestea – evoluează. Încearcă lucruri noi, urmărește ceea ce funcționează și nu funcționează și adaptează-ți strategia pentru data viitoare. Având în vedere aceste sfaturi, nu-ți fie teamă să încerci ceva nou, outside the box, pentru a crea conținut video de calitate. Cine știe ce magie și conținut video viral ar putea să iasă. 🙂