7 pași pentru un audit eficient al rețelelor sociale

7 pași pentru un audit eficient al rețelelor sociale



Este început de an, ceea ce înseamnă că ai prilejul perfect pentru a-ți revizui conturile rețelelor sociale, stabilind în același timp, obiective sau tactici noi, în funcție de performanțele actuale.

Când ți-ai făcut ultima oară un audit al rețelelor sociale? 

Pentru a-ți veni în ajutor în crearea unui audit, ne-am inspirat din ghidul creat de echipa Emplifi pe care l-am condimentat pe alocuri cu câteva idei personale.

Să trecem la treabă!

Ce este un audit?

Auditul este o parte esențială a dezvoltării unui plan eficient de marketing. El te poate ajuta să înțelegi ce anume se întâmplă în cadrul fiecărei rețele sociale pe care ești prezent. Adică, îți oferă o privire de ansamblu asupra eforturilor tale și-ți arată cea mai bună modalitatea de îmbunătățire a rezultatelor:

  • îți arată ceea ce funcționează și ce nu
  • afli care sunt conturile care trebuie să fie actualizate
  • vezi care sunt oportunitățile de a-ți crește comunitatea și vânzările

Un audit al rețelelor sociale este procesul de revizuire a valorilor brandului tău pentru a evalua creșterea, oportunitățile și ceea ce se poate face pentru a-ți îmbunătăți prezența socială.

7 pași pentru un audit eficient al conturilor tale

1. Ia în considerare toate conturile pe care le ai pe social media

Fă o listă cu toate conturile pe care le folosești și apoi caută informații despre fiecare cont în parte:

  • Google: caută numele companiei/conturilor pe Google pentru a descoperi toate rețelele sociale pe care este prezent brandul.
  • Rețele sociale: după ce ai terminat pe Google, caută pe fiecare rețea socială în parte numele brandului pentru a descoperi dacă nu cumva au apărut conturi neașteptate.

Notează toate conturile relevante pe care le găsești, alături de detalii suplimentare. De exemplu, poate ai găsit un cont asemănător cu al tău, creat de fani. Sau acel cont de Pinterest, cu 2 urmăritori, de care nu te-ai atins de patru ani.

Odată ce ai făcut lista cu toate profilurile sociale actuale, decide pe ce platforme vrei să te concentrezi. 

2. Asigură-te că fiecare cont online este complet și în concordanță cu brandul 

Următorul pas în realizarea auditului este să te asiguri că fiecare cont este în concordanță cu elementele de branding. Iată și alte elemente pe care să le iei în considerare: 

  • culorile folosite
  • hashtag-uri
  • cuvinte cheie
  • TOV
  • dimensiunile imaginilor folosite
  • imaginile de profil/copertă
  • descrierile din bio
  • CTA
  • link-uri

De exemplu, dacă reprezinți un brand care are campanii sezoniere, va trebui să evaluezi în mod regulat detaliile de mai sus, să te asiguri că păstrezi vreun landing page cu fulgi de nea prin iunie.

3. Identifică cele mai bune postări

Găsește care sunt top 3 cele mai performante postări pe care le-ai făcut. Apoi, parcurge-le pe toate și încearcă să-ți stabilești un model. Ce postări îți aduc rezultate mai bune? Ai multe comentarii când postezi fotografii? Sau videoclipurile îți aduc multe distribuiri?

4. Evaluează performanța întregului canal

În această etapă, vei ține cont de performanța generală a canalului, în loc să te uiți spre fiecare postare individuală. 

Aici este momentul să-ți evaluezi obiectivele: awareness, generare de clienți, creșterea audienței, creșterea interacțiunii comunității, traficul spre site-ul tău etc. Ți le-ai atins? Ai atras destul trafic pe site? 

Găsești toate cifrele de care ai nevoie în Facebook Analytics.

Vezi cum să faci un audit pentru un cont de Instagram.

Audit rețele sociale

5. Compară rezultatele de acum cu cele anterioare

O idee bună dacă vrei să-ți dai seama de performanțele rețelelor sociale este să le compari în timp. Cum au fost rezultatele din această lună în comparație cu cele de luna trecută?

Îți recomandăm să faci audituri lunare sau trimestriale pentru a urmări tendințele generale, oferindu-ți în același timp oportunitatea de a face schimbări în timp util.

6. Determină și înțelege publicul de pe fiecare rețea socială în parte

Pe măsură ce faci acest audit, având în vedere cum anume te ajută fiecare rețea socială să-ți îndeplinești obiectivele, este important să ai în vedere audiența la care ai acces prin fiecare canal.

Cu toate acestea, este important să analizezi datele demografice ale următorilor tăi pe fiecare rețea socială, deoarece grupul tău de urmăritori poate să nu fie același cu publicul general al unei rețele sociale.

De exemplu, chiar dacă audiența principală de pe TikTok este cu vârsta cuprinsă între 14-21 de ani, s-ar putea ca audiența ta de pe acest canal să aibă, de fapt, vârsta între 24-34 de ani.

7. Alege canalele potrivite pentru tine

Odată ce-ai trecut prin toți pașii de mai sus, ai strâns suficiente informații pentru a lua câteva decizii strategice asupra eforturilor de marketing.

În timp ce ai în vedere obiectivele tale pentru fiecare cont în parte, alături de performanța fiecărui canal, găsește modalități noi prin care poți lega fiecare cont de îndeplinirea obiectivelor tale. Dacă nu reușești să găsești o conexiune clară, poate iei în considerare retragerea de pe un anumit canal. Astfel, energia ta vă rămâne acolo unui ai cea mai bună rentabilitate a investiției. 

Bonus. Pentru că ai ajuns până aici, cei de la Hootsuite au un template pentru audit. Îl poți descărca gratuit de aici.

În concluzie, amintește-ți că scopul unui audit al rețelelor sociale este să-ți ofere o mai bună înțelegere a locului în care ești în prezent, și de a face planuri pentru viitor.

Fie că este vorba de creșterea numărului de urmăritori pe un anumit canal, de mai mult angajament sau de creștere a audienței, ai la îndemână tot ce ai nevoie pentru a lua decizii mai informate.