Portret de instagrammer – Corina Băcanu

Portret de instagrammer – Corina Băcanu



N-o fi ea instagrammer sau fotograf profesionist, dar merită un follow atât pentru stilul de fotografiat, cât și pentru caption-urile pe care le pune. Și dacă nici pentru una și nici pentru alta, atunci măcar pentru că azi este ziua ei de naștere și ar fi un cadou din partea voastră. Apropo, hai să vedem cât de mare e comunitatea Instagramology și să-i scrieți un simplu ”La mulți ani” la poza asta.

instagram.com/corinabacanu

Cam așa a început interviul nostru cu ea:

”Stiu că de obicei interviurile încep cu nota introductivă a intervievatorului dar, de data asta, am să-l rog pe Robert să mă lase pe mine să spun câteva cuvinte de început. În primul rând, ideea de “interviu” mi s-a părut puțin cam prea mult, având în vedere că adevăratele interviuri sunt reprezentate în mintea mea doar de părerile celor care excelează în anumite domenii.

Eu sunt un copywriter care face poze cu telefonul.

Sper că nu am ajuns încă să excelez la asta fiindcă ar trebui să-mi găsesc un nou hobby și nu prea simt că am timp pentru așa ceva. În plus, găsesc astfel de mărturisiri plictisitoare, pentru că se vor a fi exemple de best practice – știu asta din advertising 😀 – ori eu aș vrea ca ceea ce urmează să spunem să fie doar câteva rânduri simpatice într-o după amiază infernal de călduroasă. ”

De când te-ai apucat de Instagram şi de ce?

”Cred că prin 2010 m-am apucat de Instagram, atunci când a apărut și versiunea pentru Android. Tot vedeam linkuri pe Twitter și îmi părea rău că nu îl pot folosi și eu, dar nu m-a dus capul să îmi iau un iPhone. Adică m-a dus, dar mi se părea că prea devin mainstream și eu, având în vedere că toată lumea bună din publicitate avea doar iPhone. Nuuu, eu voiam să fiu anti-curent, așa că am decis să îmi păstrez Androidul.

Asta în timp ce salivam la Instagram, dar măcar nu m-am mânjit cu ordinarul iPhone. 😀 Nu vă grăbiți să judecați, nu știți presiunea de a fi cool, ce mai, o dramă. N-am cedat, noroc că au băgat ăștia Instagram și pe Samsung 2s.

Momentele de frustrare au fost la început când nu înțelegeam de ce pozele mele arată mai rău ca ale altora, încercam să descifrez ce tehnici și ce filtre folosesc, oricum, dacă arătau prea bine sigur erau prelucrate în Photoshop. Așa zice orice vulpe publicitărească. 🙂

Apoi am început să mă prind eu că nu e niciun fotoșop, că e doar talentul omului care făcea pozele. Și, astfel, am avut a doua revelație: doar oamenii talentați recunosc oamenii talentați.

Trebuia să mă scot cumva. ”

Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?

”La începuturile mele pe Instagram mă fotografiam pe mine și felurile de mâncare pe care le pregăteam. Probabil asta mi se părea mie cel mai interesant atunci. Glumesc, cred că nu prea am luat în serios Instagramul până acum 2 ani. Mâncare nu mai pozez, pe mine rar și doar în dublu selfiuri: cu câinele Tyson sau pisica Mia.

Ca să fiu sinceră, pentru că nu prea îmi păsa de rețea, nu îmi păsa nici ce văd urmăritorii mei în feed: vor să mă vadă pe mine și mâncarea mea, bine, nu, iarăși bine. Asta până într-o zi, când mi-a zis un fotograf profesionist cu care am lucrat că am talent la fotografie. Probabil că el a văzut printre selfiuri și cașcaval pane… altceva. Ceva care i-a atras atenția. Și am început să iau lucrurile mai în serios.

If you’ve got nothing to dance about, find a reason to sing.

A photo posted by Corina Băcanu (@corinabacanu) on

Mi-am schimbat telefonul, tehnica, abordarea și mentalitatea. Pe oameni nu îi interesează viața mea personală și ce vitamine mănânc eu. Îi intereseză, poate, ce văd eu. Încet-încet am ajuns la fotografiile, tehnica și skillurile pe care le am acum, cu mențiunea că nu am citit niciodată vreo carte despre fotografie, nici nu m-a interesat să-mi cultiv conștient acest talent. Dacă el există, atunci e ghidat de ochiul nepervertit la informația fotografică, sunt ca lăutarii: după simț și intuiție.

Nu folosesc haștaguri niciodată, poate doar alea de participare la vreun concurs de Instagram. Haștagurile mi se par comerciale, de dragul adunatului de followeri. Ori pe mine nu mă interesează asta. Și mai am o teorie, de fapt a altcuiva, dar am adoptat-o și eu: spune-mi câte haștaguri folosești ca să-ți spun câte probleme la cap ai! ”

 

Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram?

 

”Nu folosesc nicio altă aplicație în afară de Instagram.

Nici măcar VSCO.

În ultimul an nu am mai avut chef și răbdare pentru culoare, mi se părea că manelizează imaginea. Și am trecut la alb negru. Mi-a zis cineva că alb negru e mai ușor. Poate. Nu știu. De curând am mai postat și în culori. Câteodată le sterg pe astea colorate fiindcă a doua zi nu îmi mai plac. Filtre? Păi prima dată Inkwell. Reglez lumina și contrastul, le salvez așa, apoi pe Inkwell aplic al doilea filtru, Ludwig. Mai reglez încă o dată lumina și contrastul și gata.

Impossible is nothing. Part II

A photo posted by Corina Băcanu (@corinabacanu) on

Dar pentru că am trăit într-o lume în care arta predominantă era fotografia sau designul, am încercat să mă impun mereu prin cuvinte. Să găsesc acele cuvinte care răscolesc, care dau și mai mult sens unei imagini, care o ridică. Așadar, pentru mine, dincolo de fotografie e important și captionul.

Îmi completez de fiecare dată pozele cu versuri, citate, gânduri, ale mele sau ale altora, adaptate sau nu, care să se potrivească imaginii.

Poza fără cuvinte mi se pare incompletă, ăsta e fie un defect profesional, fie aroganța și invidia unui copywriter care a respectat mereu talentul colegilor ei art directori sau designeri. ”

 

Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?

 

”Urmăresc pe Instagram puțini oameni, fie prieteni buni care nu au nicio treabă cu fotografia, dar vreau să știu ce fac și pe unde umblă, fie cunoscuți talentați, fie profesioniști în diverse industrii.

Nu am un gen de instagrammer preferat. Urmăresc bucătari, tâmplari, art directori, copywriteri, designeri și nu urmăresc vedete – în afară de Jamie Oliver, normal.  Fotografiile lor sunt sugestii. Unii sunt repere în fotografie, alții doar în lifestyle.

“Averea mea cea mai de preț e ceaunu în care fac saramură”. Mișa, Pescar.

A photo posted by Corina Băcanu (@corinabacanu) on

Dacă vă intereseză, cel mai bine ar fi să intrați în lista mea de oameni urmăriți și să vă alegeți voi ce vă place. Evit să admir la nebunie pe cineva, asta e valabil nu doar pe Instagram, ci în viață, în general. Pentru că perfecțiunea din capul meu nu se pupă mereu cu zilele proaste ale celor admirați. 🙂 Reciproca e valabilă. Fiindcă am trăit și crescut într-un mediu în care arta aplicată a fost mereu prezentă, am fost influențată și sunt în continuare fascinată de talent.

Probabil că de-asta îmi place așa mult Instagramul, se leagă perfect cu mediul din care vin.

Dar nu am idoli. 🙂 ”

“Thing about boats is, you can always sell them if you don’t like them. Can’t sell kids.”

A photo posted by Corina Băcanu (@corinabacanu) on

Fashion in my neighborhood

A photo posted by Corina Băcanu (@corinabacanu) on

Comments are closed.