Doi instagrammeri stăteau la o vorbă

Doi instagrammeri stăteau la o vorbă



O discuţie despre Instagram avută ieri cu Alex Damian:

Robert Katai:  Auzi Alex, tu de ce foloseşti Instagram?

 Alex Damian: Să zicem că încerc să folosesc fiecare app pentru ce-a fost făcută: Instagram e pentru poze, am renunțat demult să-mi fac albume de poze pe facebook, fb îl folosesc pentru statusuri, chat, friends și să atrag cititori pe blog. Instagram doar ca expresie a ceea ce fotografiez. Mi-e mai ușor așa și atât cât îți poți crea acolo o comunitate cât de mică, atunci e perfect

Robert Katai: Păi şi nu e destul de greu cu comunităţile? Ai comunităţi şi pe Facebook şi pe Instagram, administrarea lor e mult mai grea. Până la urmă trebuie să pui accentul pe o comunitate mai mult decât pe cealaltă. Pentru tine care comunitare are prioritate? Cea de pe Facebook sau cea de pe Instagram?

Alex Damian: Momentan Instagram. Facebook-ul rar mai apuc să-l urmăresc. E prea aglomerat și plin de nimic. Totuși pe Instagram chiar dacă nu ai încă o modalitate ”umană” de a menține contactul cu comunitatea, ai totuși niște like-uri sincere. Mă bucur că nu am milioane de follow-eri pentru că asta înseamnă să nu mai ții contactul cu o comunitate. Deja cei care au peste 3000 de like-uri pe o poză și peste 500 de comentarii nu mai au cum să răspundă.

Pentru că încă mă bucur să-mi comenteze doar și unul singur ”cât de mișto e poza asta!” și să pot să-i răspund decât să n-apuc să- i văd postarea sau să n-am timp să fac asta

Robert Katai: Până la urmă nu cantitatea contează pe Instagram ci calitatea. Păi şi atunci cum diferenţiezi un instagrammer bun faţă de altul bun? După like-uri, comentarii, followers sau pur şi simplu e vorba de bunul gust al fiecărui utilizator?

Alex Damian: Să știi că am stat mult și m-am gândit cum să-mi fac atâția follow-eri. Dar pe bune, fără să folosesc alte aplicații. Încă nu am găsit soluția, chiar n-am habar cum au ajuns unii la sute de mii de follow-eri. Dar am văzut mai multe comentarii de genul ”nice try man, he is never going to answer you. he is to important.” la astfel de utilizatori și nu cred că e vorba neapărat de importanță ci de faptul că nu ai timp să răspunzi atâtor comentarii.

Acum că mă întrebi cum deosebești un instagrammer mai bun decât celălalt. În nici un caz prin numărul de follow-eri. Mă uit pe profile care au exact același stil de fotografie și din același oraș. Unul are 1 milion de follow-eri, celălalt doar 3000. Amândoi fac poze pe același stil. Care e mai bun? Poate nici unul. Cred că instagrammerii buni au fost chiar cei care au dat naștere noilor curente în fotografia minimalistă de amatori cu hashtag-uri gen #fromwhereistand sau #levitation, etc După ei vin toti cei (ca si mine) care merg pe stilul ăsta

Robert Katai: Îmi spunea cineva că din păcate trăim într-o ţară greşită atunci când vine vorba de Instagram în România. Eu personal cred că România începe să descopere doar acum Instagramul şi mulţi fotografi vor înţelege într-un viitor mai apropiat, sper eu, că Instagram îţi aduce mult mai multe beneficii decât like-uri, comentarii şi folowers.

Alex Damian: Asta e o tâmpenie. Nu ne putem compara dar nici nu ne comparăm cu cine trebuie atunci când trebuie. Tot timpul ne comparăm cu statele. Well, wrong. Hai să ne comparăm cu Europa întâi. Pe parte de blogging cred că stăm cel mai bine, pe parte de muzică la fel (exceptând evident Marea Britanie).

La fel o să fie și cu Instagram-ul. Acum un an aveam follow-eri numai din afară. De vreo câteva luni, am numai follow-eri din România. Și avem niște conturi comparabile cu cele din state. Dar again, calitatea unui cont Instagram chiar nu stă în numărul de follow-eri, părerea mea. E mult prea disproporționat totul, dacă mă întrebi. Am putea încerca să rulăm un raport să vedem ce diferențe imense există.


Robert Katai: Personal văd că România creşte pe Instagram. Uitându-mă după ultimele rapoarte făcute de Zelist & Instagramology observăm o creştere. Desigur, aici intervin şi vedetele care au un cuvânt de zis (Inna, Antonia, Smiley) dar să nu uităm că ele se folosesc de Instagram pentru auto promovare. Ştii ce cred eu? Va urma o perioadă de creştere de conturi de Instagram, pentru că-i cool, pentru că e nou şi pentru că toată lumea vrea să fie, hai să-i zicem aşa, early adopters. Dar se va face o cernere atunci când trend-setterii vor dicta piaţa! Vor lansa hashtag-uri şi proiecte care vor atrage atât branduri naţionale cât şi internaţionale. Personal cred că un instagrammer nu e doar un fotograf bun ci şi un project manager care vede dincolo de fotografie şi imagine.
     

Alex Damian: Sincer, de hashtag-uri mi-e frică. Românii încă n-au habar ce-i ăla hashtag sau TTwitter. Unul dintre cele mai citite articole de la mine a fost ”Deci ce e hashtag-ul?” Asta pentru că nu știm să promovăm chestia asta. Iar Twitter-ul a murit doar pentru că așa zișii experți social media n-au știut să-l folosească. Uite ce-a putut să facă poza de la Oscar. Hashtag-ul și Twitter-ul sunt mai live ca oricând. Dar Instagram-ul s-ar putea să ne salveze tocmai prin faptul că e mișto și cum ai zis și tu, din ce în ce mai mulți oameni îl adoptă și așa or să adopte și stilul ăsta de promovare. Cred că e important să-i învățăm pe oameni să citească hashtag-urile decât să-i enerveze. Rar văd social media experts să se coboare atât de mult, dar cred că e nevoie să ne întoarcem un pic și s-o luăm de la capăt. Nu de alta dar bagi un #euromaidan și știi imediat ce dracu se întâmplă în Ucraina înainte să afli de la știri. Și nu faci asta doar pe twitter, ci chiar pe Instagram.

Robert Katai: Crezi ca Instagram va fi folosit in viitor ca un tool de news? Avem bbcnews cu #instafax si apoi #euromaidan.

Alex Damian: Cu siguranță. Deja sunt reporteri care nu mai postează fotografii din Twitter ci din Instagram. Fotograful oficial al Casei Albe are cont de Instagram și ai parte de o chestie foarte personală când îi face o poză acum lui Obama. Sau David Guttenfelder care a postat atâtea insta-uri din Korea de Nord și într-un mod atât de intim încât nu ți-ai fi imaginat că e posibil. Şi ori de câte ori se întâmplă o mișcare socială, va fi mult mai urmărită prin imagini decât prin text.
Cum s-a întâmplat în Ucraina acum. Deși nu sunt fotografi profesioniști, cei din Ucraina au postat destul de mult pe Instagram și la cald. Doar să curgă netul…

Comments are closed.