Portret de instagrammer – Laura Ludușan

Portret de instagrammer – Laura LudușanPe Laura am cunoscut-o prima oară într-un moment important al vieții mele. Nu are rost să intru în discuții personale, așa că trecem direct la treabă:)

Laura este o persoană creativă și delicată cu un simț al esteticului super dezvoltat. Nu o vei vedea foarte prezentă în social media dar dacă îi vei da follow pe Instagram, cu siguranță îți va însenina ziua cu fiecare fotografie uploadată.

Mai jos poți să citești mai multe despre ea, so spread some love and follow her.

De când te-ai apucat de Instagram şi de ce?

Instagram îmi spune că acu vreo 86 de săptămâni a început totul. Mă pregăteam de 2014, se arăta un an călător şi eram fericită tare de cele ce vor urma. Mi-am zis să încep un proiect 365 Gratefulness, să fotografiez zilnic ceva ce mă face să fiu mulţumitoare. Am fost inspirată de proiectul lui Hailey Bartholomew, aka @haileybe, 365 Gratefuls: Celebrating Treasures, Big and Small, în a cărei carte a apărut şi o fotografie de-a mea. Încercând să depăşească depresia, Hailey a fotografiat zilnic şi a inspirat pe mulţi alţii să facă acelaşi lucru, pentru a-şi re-antrena ochii să vadă binele.

Being here ♥ made my heart sing! 4 days spent in the car – worthed for these views #mountains #germany

A photo posted by Laura Ludusan (@lauraludusan) on

Nu sunt adepta rigidităţilor şi a lucrurilor făcute doar pentru că “trebuie”, asa că mi-am îngăduit, în timp, să nu fotografiez neapărat zi de zi, dar să menţin ideea şi mai ales starea gândită la început de an. De multe ori, proiectul mi-a reamintit de motivaţia mea, poate după săptămâni de uitare, şi m-a întors pe calea mulţumirii din multele rătăciri de pe parcurs.

Ma întrebi de momente în care m-am simţit frustrată de Instagram şi nu-mi vin în minte, nu am luat lucrurile prea “în serios”, nu am considerat postarea pe Instagram un “to-do”, nici chiar în acest proiect. Mi-am îngăduit să postez când simt, cum simt şi cred că de asta încă mai sunt activă. Instagramul, la fel ca orice alt tool, poate crea dependenţă, poate deveni o formă fără fond, dar poate fi şi un jurnal de stări şi gânduri, un exerciţiu de creativitate, o aventură vizuală. Un moment în care îţi îngădui să fii imperfect, căci unui fotograf încă îi e greu să fotografieze cu telefonul, îţi îngădui şi să vrei să fii perfect (şi să postezi fotografii cu DSLR pe instagram), pentru că nu-i locul în care să fii judecat sau să judeci. Nu pentru mine.

Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?

Pentru mine şi @dragosludusan zilele sunt tare interesante de câţiva ani, adevărate maratoane de fotografie, emoţii şi oameni.  Fotografiem poveşti reale, nunţi, în fiecare weekend, în locaţii care de care mai îndepărtate şi diferite şi asta ne inspiră. Noutatea, diversitatea, imaginile care ni se perindă prin faţa ochilor în zilele lungi de condus dintr-un capăt în altul al ţării sau al Europei, frumuseţea oamenilor noi şi vechi, culorille pe care le asociem puternic cu locurile prin care trecem, jocurile de umbră şi lumină din orele apusului şi arhitectura diferită de cea pe care o ştim ne fascinează.

Riding with the Pink Panther in #Lisbon #Portugal #VSCOcam #visitportugal #lisbonalive #pinkpanther

A photo posted by Laura Ludusan (@lauraludusan) on

De multe ori când mergem în oraşe noi suntem ca nişte copii în fabrica de ciocolată, ne minunăm de tot ce-i în jur, de la feţe noi, la glasuri şi expresii. Deşi am fost în peste 20 de ţări, nu ne-am pierdut entuziasmul acesta, vrem să captăm totul în noi şi, pentru că memoria omenească e tare ciudată, mobilul şi aparatul foto ne sunt prelungiri ale ochilor, iar Instagram-ul, o memorie externă a minţii, care ne păstrează amintiri şi stări şi gusturi. Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram? Nu sunt expertă în editare. My other half  (@dragosludusan), în schimb, e. Mă bazez pe părerea lui şi mă inspiră cadrele şi culorile lui. Dacă sunt expertă în ceva, e în simţit. 🙂 Aşa că văd, simt, fotografiez.

Workshop day today. Hoping for good light! #VSCOcam #viataincluj #belightphotography

A photo posted by Laura Ludusan (@lauraludusan) on

VSCO face totul, îl folosesc pentru fiecare cadru, la o intensitate medie, şi dacă e nevoie corectez puţin white balance-ul şi luminozitatea. Mai nou îmi place să aplic şi puţin Lux din instagram şi uneori, un filtru din Instagam la intensitate slabă.

Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?

Ah ! Aici am ce să povestesc.
Nu ştiu dacă o cunoaşteţi pe Ana, @rhymeswithcoffee, o româncă stabilită în Londra, care zboară mai mult decât o pasăre călatoare şi vede lumea prin nişte ochi tare talentaţi. Ce-ar fi sa îi iei ei un interviu? 😉 De la compoziţie la editare, face o treabă excelentă, reuşeşte să redea atmosfera locurilor prin care merge cu delicateţe şi farmec.
Imi plac mult şi fotografiile Dianei (@dianacoza), tot o româncă, atât de îndrăgostită de Portugalia, încât ne-a molipsit şi pe noi, am vizitat-o prin aprilie şi când mă apucă dorul de azulejos şi culori tari, întru pe feed-ul ei şi mi-l astâmpăr.
O altă Diana tare talentată e @dia_costea, care cucereşte lumea cu-al ei Beagle, dar feed-ul ei e mai mult de atât, îi plac lucrurile conceptuale, graphic design-ul, handmade-ul şi le împleteşte pe toate frumos în fotografiile sale.
De curând am întâlnit pe Instagram, şi la scurt timp după şi în viaţa reală, o scriitoare dragă mie de mulţi ani (simt ca-i prea puţin să-i spun bloggeriţă), Irene Mintea-de-ceai, îşi spune @zenirene şi cu siguranţă e zen! Ea are, poate, cea mai creativă minte din câte am cunoscut, vede lucrurile mici de zi cu zi într-un mod comic şi neprevăzut şi e o gură de aer curat într-o lume mult prea comercială.

 

A day in the woods. #vscocam #365project

A photo posted by Laura Ludusan (@lauraludusan) on