8 tendințe de content marketing în 2023

8 tendințe de content marketing în 2023În era digitală, content marketing este o parte vitală a oricărei strategii de marketing. Într-un peisaj în continuă schimbare, este important să fii la curent cu tendințele emergente și să te adaptezi pentru a rămâne relevant și competitiv.

În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai importante tendințe de content marketing pentru anul 2023. Discutăm despre modul în care tehnologia va influența strategiile de marketing, despre importanța personalizării conținutului și despre modalitățile în care poți utiliza conținutul video interactiv pentru a atrage și implica publicul/comunitatea.

1.   Conținutul video interactiv

Videoclipurile de scurtă durată sunt here to stay! TikTok a început să domine scena încă începând din 2020, iar răspunsul concurentului său, Instagram, a fost să-și stimuleze creatorii că publice conținut video.

Pe lângă o rată crescută de engagement, conținutul video interactiv poate fi și o modalitate bună de a cere feedback din partea comunității. Întrebările și sondajele interactive pot oferi informații valoroase despre preferințele și nevoile utilizatorilor și pot ajuta la îmbunătățirea strategiei de marketing.

Dacă preferi, totuși, conținutul static, poți să-i adaugi diverse elemente de interactivitate.

2.   Creșterea importanței experienței vizuale

O tendință care se menține este creșterea importanței experienței vizuale. Aceasta înseamnă că va fi necesar să investești mai mult în fotografii și videoclipuri de înaltă calitate care să atragă atenția și să susțină mesajul tău.

De asemenea, ar trebui să iei în considerare utilizarea formatelor de conținut vizual precum infografice, grafice și ilustrații. Trebuie să recunoaștem că instrumentele de creare ușor de utilizat, cum este Canva, fac designul grafic mult mai accesibil.

3.   Folosirea tehnologiilor emergente și automatizarea

Dependența noastră de automatizare și inteligență artificială (AI) este din ce în ce mai mare și se estimează că va continua să crească. De la instrumente de editare precum Grammarly la chatbot precum ChatGPT, companiile de toate dimensiunile și industriile adoptă instrumente de marketing AI.

Aceste tehnologii îți permit să creezi conținut de înaltă calitate și să oferi experiențe unice și captivante. Plus,  economisești timp prețios pentru strategie, team-building și sesiuni inovatoare de growth hacking.

4.   E-commerce în creștere

Conform raportului Morgan Stanley, se estimează că e-commerce-ul ar putea fi responsabil pentru 31% din toate vânzările cu amănuntul din SUA până în 2026. Această tendință nu se referă doar la site-urile de comerț electronic, ci și la comerțul în rețelele sociale, cum e Instagram Shopping, dar și evenimentele live.

Lansările limitate în timp și promoțiile cu acces restricționat creează un sentiment de urgență consumatorilor.

5. Blogging și conținut de formă lungă

Blogurile și conținutul lung vor fi semnificative în 2023. Ca instrument de content marketing, conținutul mai lung este de neprețuit deoarece generează mai mult trafic prin optimizarea SEO. De asemenea, rapoartele, white papers și articolele în formă lungă au cel mai mare impact.

Desigur, research-ul și redactarea durează în timp, însă rezultatele vorbesc de la sine. Într-un raport din 2021 al Content Marketing Institute, 48% dintre respondenți au spus că rapoartele de cercetare au dat cele mai bune rezultate în eforturile lor de marketing.

Acum că ai aflat asta, ai în minte câteva idei prin care să-ți construiești o bibliotecă de conținut ever green în format lung?

6. Umanizarea brandurilor

Ultimul deceniu a făcut trecerea de la limbajul formal la un ton mai cald, mai conversațional. În fiecare an, marketingul se îndepărtează de stilul de comunicare unidirecțional și își propune să-și invite utilizatorii la comunicare. Cu alte cuvinte, brandurile devin din ce în ce mai umane.

7. Oboseala digitală continuă

Oboseala digitală, numită uneori oboseală de conținut, ar putea să nu sune ca o tendință pozitivă de marketing de conținut, dar este totuși una importantă. Într-un raport din 2022, 40% dintre consumatorii globali spun că s-au confruntat cu oboseală digitală în ultimele 30 de zile.

Vestea bună este că răspunsul este să nu te oprești din a crea conținut. Trebuie să fie mai intenționat în ceea ce privește tipul de conținut pe care îl creezi și modul în care îl folosești.

Pentru a-ți menține publicul fericit, nu a fost niciodată mai important să păstrezi conținutul scurt, rapid, captivant și plin de relevanță.

8. Concentrează-te pe îmbunătățirea UX și UI

Experiența utilizatorului a contat întotdeauna, dar în 2023, consumatorii au mai multe așteptări ca niciodată. Acest lucru este valabil pentru funcționalitatea aplicațiilor și a site-urilor web, dar UX-ul tău nu se oprește aici. Este la fel de important să iei în considerare calitatea experienței de lectură a unui articol de la capăt la capăt.

Cum îți descoperă utilizatorii conținutul? Cât de ușor îl pot accesa? Cât de bine poate fi vizualizat de pe orice dispozitiv?

În concluzie, anul 2023 aduce o serie de tendințe noi în ceea ce privește content marketing-ul. Experiența vizuală va fi mai importantă ca niciodată, iar personalizarea conținutului și interacțiunea cu utilizatorii vor fi esențiale pentru a atrage și menține interesul publicului.

Pentru a rămâne relevanți și competitivi în anul 2023, trebuie să fii la curent cu aceste tendințe și să-ți ajustezi strategiile de content marketing în consecință. Este important să creezi conținut de înaltă calitate, care să fie relevant și valoros pentru publicul țintă și să folosești tehnologii inovatoare pentru a oferi o experiență de conținut captivantă și personalizată pentru comunitatea ta.