Compoziția la pătrat

Compoziția la pătrat



Instagram a cam rescris legile fotografiei. E o părere personală, susținută, ce-i drept și de alții.

De la începuturile acestei aplicații, în care targetul celor care o utilizau presupunea storytelling-ul, abordarea a trecut ușor de la simpla utilizare a ei ca un tool de comunicare spre cea de laudă-de-sine, marketing etc.

Însă, pentru amatorii de fotografie și/sau cei care își doresc să își îmbunătățească stilul, lucrurile stau foarte puțin diferit, iar despre cum trebuie privită fotografia și fotografierea prin Instagram, comunicarea și compoziția putem învăța de la fotografii profesioniști.

Astfel, Vlad Eftenie a susținut pentru Instagramology.ro o lecție scurtă dar intensivă despre ce înseamnă: compoziția la pătrat.

A face fotografie în mediul Instagram reprezintă o provocare. Cu atât mai mare pentru inițiați, cu subtilități discrete pentru entuziaștii fotografi ai propriilor feluri de mâncare, pantofi colorați sau selfie-uri prin cine știe ce uluitoare locuri banale parcurse sau vizitate.

Există mai multe aspecte, de la realizarea tehnică și până la relevanța subiectului. 

Pătratul nu e cel mai simplu format în care să compui o imagine. Presupune axe de simetrie care conduc fără să vrei la așezarea subiectului în centru, coincident cu centrul de interes. Nimic mai plictisitor într-o imagine. Și totuși posibil. Vorbim aici de necesitatea aflării acelor mijloace de dinamizare a compoziției. Da, îmi dau seama, deja sună prea tehnic. Evitarea centrului imaginii și a simetriilor, introducera de accente cromatice – sunt câteva artificii care pot conduce la o realizare de excepție. 

Parcă și mai accesibile devin abstractizarea, minimalismul, armonizarea contrastelor în imagini cu impact subtil, nu aruncat cu forța în ochii privitorului. Sigur, de la un moment dat și subiectele parcă trebuiesc reînnoite, temele reîmprospătate, clișeele epuizate. Vrând-nevrând, nevoia de vizibilitate aduce cu sine provocarea impactului vizual. Atunci subiectele vor fi alese cu și mai mare grijă, temele pot fi cu atat mai relevante și de folos comun, dacă tot încărcăm serverele cu informații. 

Formatul pătrat si mediul Instagram aduc cu sine o educare discretă. Te uiți la ceilalți și doar simpla privire are un rol în formarea unei culturi vizuale. E foarte bine așa. Apoi, imaginile tind să afle o esență. Nu ai loc de desfășurare, trebuie să spui mult într-un spațiu restrâns. Eu, unul găsesc adesea provocări prozitive din necesitatea de a fi eficient cu resurse minime. Aici conteaza viziunea, talentul nativ putând fi educat prin practică, odată cu sedimentarea unei culturi vizuale.

#efainsacompuiinpatrat

A photo posted by Vlad Eftenie (@veftenie) on