Cum să fim autentici și să nu ne mai comparăm cu alții în social media

Cum să fim autentici și să nu ne mai comparăm cu alții în social mediaÎn domeniul creării de conținut, folosim motivația, inspirația și creativitatea pentru a arăta în social media părțile noastre cele mai bune. Dar ce se întâmplă atunci când simțim că efortul pe care-l depunem pentru crearea de conținut nu este suficient? Ce se întâmplă când ajungem să ne demotivăm și să fim mai puțin autentici? 

În următoarele rânduri, Diana Lupu, psiholog & psihoterapeut relațional ne va prezenta ce înseamnă să fim work in progress și cum putem să ne redăm autenticitatea.

Cu toții suntem work in progress și autentici

După situațiile în care ne comparăm sau avem gânduri negative care ne spun că ceea ce facem nu este destul de bine, ajungem la concluzia că suntem work in prorgess cu toții, chiar și persoanele care ne inspiră. Din păcate, când privim alte persoane pe care le admirăm, fie dintr-o altă nișă sau din nișa noastră, uităm să privim și parcursul acelei persoane. Așa se naște rușinea sau chiar vinovăția că nu suntem suficienți.

Red flags că urmează să ne comparăm cu cineva sunt:
  • începem să ne criticăm mai tare;
  • acceptăm proiecte pe care nu ni le dorim;
  • vrem să ne reorientăm spre altceva.

Dacă există o comparație care merită făcută și pe care vă încurajez s-o faceți, este cea cu propria persoană și propriul sine. Cum sunt eu mai bun/ă față de o anumită perioadă? Diana Lupu

Un instrument eficient care ne ajută să ne vedem propriul work in progress este puterea de a reflecta. Să ne facem rezoluții nu doar la sfârșit de an, ci mai des. De exemplu, am putea să stabilim un set de întrebări pe care să ni le adresăm săptămânal pentru a vedea unde suntem cu work in progress-ul nostru. Dacă păstrăm consecvența în reflectare vom reuși să transformăm acest comportament de autoanaliză într-un obicei pe termen lung.

Exemple de întrebări pe care să ni le adresăm lunar:

  • Care a fost cea mai memorabilă parte din ultima lună? Scrie și descrie.
  • Care sunt cele mai importante 3 lecții pe care le-am învățat în ultima lună?
  • Pentru ce/cine simțim recunoștință în luna care a trecut? 

Încă din momentul în care deschidem ochii dimineața, avem emoții. Dacă nu ne oferim timpul necesar ca să vedem ce emoții avem, ci intrăm pe social media să vedem ce a mai făcut X sau Y, vom începe să ne comparăm și să preluăm de emoțiile respective. Astfel, criticul nostru interior vine și ne spune că nu suntem destul de buni. 

Găsim creativitatea în social media?

Social media este o sabie cu două tăișuri. Din perspectiva relațională, suntem cu toții interconectați, iar social media poate fi sursă de inspirație. În același timp, tot ce este într-o extremă, nu este bun. Dacă vom căuta să ne creionăm doar uitându-ne la ceilalți, s-ar putea să ne pierdem și să nu mai fim autentici.

Câteva concluzii

În era digitală actuală, social media a devenit o parte integrantă a vieții noastre. Însă, tot mai mulți oameni se simt nefericiți și neîmpliniți din cauza comparării lor cu ceilalți pe rețelele sociale.

Pentru a fi autentici și a nu ne mai compara cu ceilalți, primul pas este să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne definim valorile și interesele noastre. Astfel, putem alege conținutul pe care îl postăm și persoanele pe care le urmărim pe baza acestora.

În plus, este important să fim conștienți de faptul că viața altora nu este mereu ceea ce pare pe social media. Adesea, oamenii postează doar cele mai bune momente și aspectele pozitive ale vieții lor, ignorând dificultățile și provocările. Așadar, compararea noastră cu alții nu este corectă și poate duce la sentimente de inadecvare și neîmplinire.

În loc să ne comparăm cu ceilalți, ar trebui să ne concentrăm pe dezvoltarea noastră personală și pe îndeplinirea propriilor obiective. Putem folosi social media pentru a ne conecta cu oameni care împărtășesc valorile și interesele noastre, pentru a învăța și a ne dezvolta în mod constant.

Toate informațiile au fost oferite în cadrul evenimentului World of Digital Spring Edition 2023.