Imaginile pătrate pe Instagram – o problemă sau “o nimica toată”?

Imaginile pătrate pe Instagram – o problemă sau “o nimica toată”?Dragă Cristina,

Am citit articolul tău despre experienţa pe Instagram după o săptămână şi am extras din textul tău comentariul de mai jos:

“am cont pe instagram de vreun an, poate si mai mult, dar n-am postat niciodata fotografii pina saptamina aceasta pentru ca… ma enerveaza foarte tare ca toate fotografiile trebuie sa fie patrate….sursa

Fapt ce m-a determinat să vorbim puţin despre fotografiile pătrate în Instagram.

Poate că te numeri printre utilizatorii care au găsit în acest format de 1:1 un impediment în a utiliza această aplicaţie însă dă-mi voie să-ţi zic că există soluţii. Ba mai mult, chiar dacă nu vrei ca fotografiile tale să fie toate pătrate, te poţi folosi de anumite tool-uri care să-ţi pună “o ramă” pe fotografiei şi să o uploadezi în ce format doreşti. Desigur, unii ar numi asta o mânăreală şi ar ataca etica Instagram. Alţii ar spune că e ceva normal să foloseşti tool-urile alea că doar sunt fotografiile tale şi poţi să faci ce vrei cu ele. Aici depinde de tine ce voce vrei să asculţi.

Pentru mine acest format de 1:1 este o provocare. Uneori caut să găsesc imaginea perfectă pusă într-un pătrat iar alteori mă enervez şi renunţ la această căutare, aşa că mă folosesc de tool-urile de care vorbeam mai sus. Îţi recomand să faci şi tu la fel, uită-te la formatul 1:1 ca la o provocare! Găseşte-ţi propriul stil şi mergi pe acela.

Departe de mine gândul de a te obliga să-ţi placă această aplicaţie şi nici nu vreau să-mi impun părerea mea în această discuţie însă am cerut părerea prietenilor mei pe Instagram legat de formatul square să ne spună ei dacă e o problemă sau doar “o nimica toată”.

Sper doar să găseşti un răspuns util.

Radu Bădoiu

Nu cred că e o problemă, nu am văzut-o niciodată ca pe o problemă. Chiar mă enervează obiceiul că prin diverse rame, softuri etc, să ocoleşti formatul ăsta standard. Robert, dacă o femeie înainte să o săruţi vrea două palme… ce faci? Îi dai două palme cu dragoste..nu te apuci să o convingi că nu e bine?

Alex Damian

La început a fost deranjant, apoi a fost antrenant. Pe de-o parte că toate fotografiile trebuia să le compui în formatul pătrat sau pe de altă parte să tai din fotografiile deja existente. E un exerciţiu de imaginaţie şi creativitate. Bine ar fi ca toate imaginile pe care le urcăm pe Instagram să fie în formatul pătrat. Chiar dacă noi considerăm că un anumit cadru merge doar în formatul standard, ar trebui să dovedim că merge şi în formatul pătrat. Dacă într-adevăr vrei să incluzi o fotografie în format standard atunci există câteva aplicaţii pe Android care îţi permit acest lucru (pe iOS nu ştiu că n-am iPhone), precum InstaFit. Atenţie, se pierde din calitatea fotografiei. Dar oricum, ca şi sfat, eu niciodată nu fotografiez direct din Instagram. Întotdeauna fotografiez cu aplicaţia din telefon a camerei şi abia apoi o urc în Instagram pentru a o putea tăia după bunul plac. Pentru că da, atunci ai din ce tăia.

Cornel Ichim

Câteodată mă deranjează. Mă dau ca şi exemplu: pentru că îmi place fotografia de peisaj , “square-ul” ca şi încadrare e enervant. În rest e ok – te face într-un fel să gaseşti unghiuri, să te chinui puţin, constructiv, să transmiţi ce fotografiezi. Recomand: răbdare – dacă vrei să expui square; ca şi aplicaţie – instasize, free, la îndemână.

Liviu Raţiu

Formatul 1;1 nu îl văd ca o problemă. Depinde foarte mult de ce ai în cadru. Uneori chiar prefer să decupez în acest format. Vreau să menţionez ca eu niciodată nu fotografiez cu camera din Instagram. Întotdeauna fotografiez cu camera nativă a aparatului sau cu un app dedicat. În momentul în care prelucrez fotografia iau şi această decizie, dacă rămâne 4:3, 3:2, 1:1 şi foarte rar “custom”. Pentru a “păcăli” Instagram folosesc Squeready care-mi permite sa folosesc orice format.

Andreea Soleriu

Forma Square? Nu mă deranjează deloc! Dimpotriva mi se pare o provocare să foloseşti poza astfel încât să arate bine şi în acel pătrat al Instagramului. Uneori chiar fac poza strict cu scopul ăsta să o potrivesc într-un anume fel la pătrăţel din punctul meu de vedere e un avantaj, iar cei care mă urmăresc sunt dovada. Le multumesc:)

Marian Hurducaş

Singura problemă pe care o am cu formatul square e că pozele sunt puţin mai greu de integrat într-un articol, mai ales dacă intenţionez să le strecor într-o stuctură editorială rigidă, care îmi specifică clar dimensiunile pozei agreeate. Însă tot timpul se găsesc soluţii să-ţi atingi scopul, tool-uri nu te poţi plânge că nu ai la îndemână. Dacă te împiedici de formatul pozelor, în loc să te foloseşti de el, atunci tu ai o problemă ca om de comunicare. Nu Instagram.