Instagrammerul săptămânii – Mihail Onaca

Instagrammerul săptămânii – Mihail Onaca



Îmi place să vorbesc despre instagrammerii pe care-i cunosc. Pentru că împărțim aceeași pasiune, pentru că suntem o comunitate, pentru că prin intermediul acestui blog vor reuși și alții să descopere că Instagram nu e doar o rețea de socializare unde urci fotografii blurate și supra saturate cu pisici și mâncare.

Despre Mihail Onaca am mai scris aici și cu siguranță voi mai scrie pentru că omul ăsta e ca o sursă de inspirație atât pentru mine cât și pentru alții. Energia lui de a căuta frumosul, pasiunea pentru imagine și creativitatea sunt doar puținele puncte care-l caracterizează pe Mihail.

Iar dacă încă nu-l urmăriți pe Mihail atunci cu siguranță ar trebui să o faceți. Fotografiile lui sunt genul acela de imagini ce ar trebui să le aveți în feed-ul vostru atunci când scrolați Instagram-ul.

Cont Oficial www.instagram.com/mihailonaca

Și ca să-l cunoașteți pe Mihail mai mult decât prin cuvintele mele, vă recomand să citiți interviul de mai jos!

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

1.De când te-ai apucat de Instagram şi de ce?

Mi-am deschis prima oară cont pe Instagram în vara lui 2012, fiind întru totul confuz în legătură cu scopul și necesitatea aplicației. Vedeam des postări pe Facebook via Instagram (mai mult sau mai puțin reușite) și eram oarecum sceptic. Am ținut contul în starea asta de confuzie aproximativ 1 an și jumătate. Nu știam ce să urmăresc, dacă să pun hashtag-uri, ce gen de fotografii ar trebui să fac. Cum ziceam: confuzie maximă.

Fotografia e de mult timp una din pasiunile mele mari, iar în momentul în care am realizat că iPhone-ul a depășit tehnic aparatul meu foto din liceu, am realizat că cel mai bine ar fi să iau aplicația în serios. Așa am devenit un user activ. Am început să iau totul foarte în serios (și încă fac asta): ce postez, cât postez, ce urmăresc, ce îmi place, ce nu îmi place, ce înscriu la concursurile „Weekend Hashtag Project” organizate de Instagram (apropo, aici mă frustrez tot timpul – încă nu am reușit să primesc un feature, deși îmi dau toată silința și chiar cred că la unele trebuia să-mi văd numele acolo, hehe). Încerc să am un profil frumos și curat. În rest, mă bucur mult de ceea ce văd și mai ales de ceea ce se întâmplă prin Instagram. Mi-am făcut prieteni, am călătorit mai des, sunt mai atent la detalii și mai receptiv la ceea ce e frumos în jurul meu!

2.Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?

Multe din postările mele au o legătură strânsă cu străzile orașului Cluj-Napoca și oamenii care le cutreieră. Asta vine din faptul că majoritatea timpului mi-l petrec în oraș. Dacă aș călători mai mult, ar fi fotografii de călătorie. Ce vreau să spun e că nu am neapărat un stil anume de fotografie. E clar că mi-am dezvoltat foarte bine simțul pentru „street photography”, fiind atât de strâns legat de mediul urban. Mă inspir din cafelele pe care le beau, discuțiile pe care le port, cărțile pe care le citesc și experiențele pe care le trăiesc. Și, desigur, ajută mult și sumedenia oameni creativi pe care îi urmăresc sau pe care îi întâlnesc.

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

Secretele. Hm, încă nu știu dacă am o rețetă sau un stil. Cei din jurul meu cârcotesc că aș avea. Recunosc că îmi place să denaturez ușor realitatea – nu îmi place să înfățișez ceea ce e urât, chiar dacă face parte din realitate. Vreau să arăt lumea așa cum mi-o închipui eu: fără cabluri prin aer, fără mizerie, fără oameni care au ca anexă permanentă o pungă de plastic, fără vitrine și reclame urâte ș.a.m.d. O prietenă foarte bună mi-a zis: ”Mihail, tu vrei să te prefaci că nu există tomberoane și că în lumea asta totul e idilic?” Răspunsul meu este afirmativ. Asta este, sunt un idealist!

3.Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram?

VSCO e mama tuturor aplicațiilor pentru mine. Recent am descoperit și Snapseed pentru problemele de luminozitate, expunere, ambianță etc.

Procesul e simplu. Nu am o preferință pentru anumite filtre, intensități sau culori. Tot timpul mă opresc din editat atunci când simt că rezultatul se apropie de ceea ce am simțit/gândit în momentul în care am făcut fotografia. Frecvent încerc să readuc în mine starea din momentul click­-ului, în timp ce editez. Printre cele mai importante aspecte ale editării e să știi când să te oprești. Cred că e nevoie de o anumită decență și măsură pentru a obține rezultatele cele mai bune.

4.Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?

Sunt foarte mulți utilizatori care îmi plac, mă intrigă. Mulți mă inspiră și mă fac să îmi depășesc limitele. Îmi place comunitatea de ruși îndeosebi, mi se par foarte creativi și cu un univers vizual divers și frumos.

Factorii care mă pot atrage la un utilizator: modul în care surprinde frumosul, povestea pe care o creează în jurul fotografiilor, zona geografică în care trăiește, atenția la culori și detalii etc.

Nu voi face o selecție a Instragrammerilor români care îmi plac, din spaima de a nu uita pe cineva. Sunt o grămadă pe care îi apreciez și îi stimez – știu ei foarte bine cine sunt! I-am întâlnit pe mare parte din ei, suntem prieteni, ne așteptăm postările cu mare interes, ne susținem reciproc și formăm deja o mare familie – comunitatea Instagram din România!

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on

 

A photo posted by Mihail (@mihailonaca) on