Şi instagrammerii sunt fotografi?

Şi instagrammerii sunt fotografi?



Hai să o luăm aşa: Dacă ai un blog eşti blogger? Dacă joci fotbal eşti fotbalist? Dacă pictezi eşti pictor? Dacă faci de mâncare eşti bucătar? Dacă faci poze eşti fotograf? Şi lista mea de întrebări ar putea continua. Desigur, fiecare dintre noi îşi poate exercita dreptul de a răspunde la aceste întrebări şi fiecare să-şi revendice dreptatea lui.

Unii fotogafi sunt pur şi simplu dezgustaţi de Instagram venind cu teoria “dacă ai un telefon cu o cameră mai bună şi faci o poză iar apoi o uploadezi folosindu-te de un anumit filtru, asta cu siguranţă nu te face un fotograf”. Pe de altă parte sunt fotografi care se folosesc de Instagram ca instrument de promovare şi îşi împart foarte bine fotografiile: cele din telefon sunt puse pe Instagram, cele din cameră sunt puse pe 500px sau pe site-ul personal ori chiar şi pe Facebook.

Nu sunt un fotograf profesionist să pot să-mi dau cu părerea despre această teorie dar cred că articolul scris de către Harris Wallmen, redactor şef Photo din ediţia mai 2007  ne poate ajuta să decidem pe ce parte a ringului ne aflăm.

Am un prieten care face fotografii foarte bune. Are ochi buni, educaţie, şi-a antrenat simţurile vizionând zeci de mii de imagini. Tot timpul îmi spune că vrea să devină fotograf. Şi mai am un prieten care face fotografii foarte proaste, fotografii de eveniment, fie nunţi sau botezuri, cu alinieri de populaţie şi zâmbete strâmbe. Se prezintă tuturor drept fotograf profesionist. Iar acum o să spuneţi că am luat-o razna: în opinia mea, aşa şi este. Primul vrea să devină fotograf, iar cel de-al doilea chiar este…

…Degeaba eşti expecţional. Dacă prin atitudine, prin comportament şi limbaj, tu vrei să devii un fotograf, Dumnezeu îţi dă exact acest lucru: devenire. Dacă, în schimb, mediocru fiind, ştii că eşti fotograf, şi Dumnezeu îţi dă acelaşi lucru: eşti fotograf, iar lucrurile încep să se lege. E drept că nu o să câştigi premii internaţionale, dar o să te descurci…

…E un exerciţiu pe cât de simplu, pe atât de eficient. E vorba de o schimbare de formă care trebuie să pornească din interior spre exterior…Sfatul meu este următorul: dacă vreţi să fiţi fotografi, fiţi. Nu mai încercaţi să fiţi, pentru că o să vă alegeţi cu încercarea. Extrem de mulţi oameni talentaţi se pierd din simplul motiv că nu se pot închipui pe ei înşişi în anumite ipostaze. Lăsaţi orice fel de nesiguranţă la o parte şi fiţi ceea ce v-aţi dorit dintotdeauna să fiţi: un sportiv de excepţie, un pictor, un fotograf, un om mai bun. Simpla credinţă despre propria persoană modifică spectaculos datele problemei.

 

Cât despre întrebarea din titlu care necesită un răspuns te las pe tine să decizi.

Comments are closed.