Cum să folosești Alt Text pe rețelele sociale ca să obții rezultate

Cum să folosești Alt Text pe rețelele sociale ca să obții rezultateTextul alternativ (sau „alt text”) este un element important în folosirea rețelelor sociale pentru a face conținutul mai accesibil persoanelor cu dizabilități vizuale. 

Acesta oferă o descriere scurtă și clară a imaginilor și videoclipurilor, permițând utilizatorilor să înțeleagă conținutul, chiar și atunci când nu pot vedea imaginea propriu-zisă.

De ce este important Alt Text

Textul alternativ (alt text) este extrem de important în rețelele sociale din mai multe motive:

  1. Accesibilitate. Prin adăugarea unei descrieri clare a imaginilor, utilizatorii cu deficiențe de vedere pot înțelege conținutul postat de alți utilizatori. 
  2. Inclusiune. Adăugarea alt textului face ca conținutul să fie mai inclusiv pentru toți utilizatorii.
  3. Căutare și indexare. Multe rețele sociale utilizează algoritmi de căutare și indexare pentru a ajuta utilizatorii să găsească conținut relevant. Textul alternativ adăugat imaginilor poate contribui la creșterea vizibilității conținutului tău în rezultatele căutării. Citește și despre optimizarea SEO pe Instagram.
  4. Experiența utilizatorului. Alt Text poate îmbunătăți experiența utilizatorilor care nu pot vizualiza imagini, cum ar fi cei cu conexiuni lente la internet sau cu dispozitive care nu suportă redarea imaginilor. 

5 bune practici pentru utilizarea textului alternativ pe rețelele sociale

Textul alternativ este un instrument esențial pentru a face conținutul vizual mai accesibil și mai inclusiv pe rețelele sociale. Respectarea următoarelor practici te va ajuta să creezi descrieri clare și relevante, asigurându-te că toți utilizatorii pot beneficia de conținutul pe care îl postezi.

1. Fii simplu, descriptiv și concis

Textul alternativ ar trebui să ofere o descriere clară și concisă a imaginii sau videoclipului. Evită exprimările generice și încearcă să transmiți informații esențiale despre conținutul vizual. 

2. Evită emoji-urile

Adăugarea de emoji în textul alternativ pentru imagini pe rețelele sociale este nerecomandată, deoarece acestea nu sunt accesibile utilizatorilor non-vizuali, pot crea ambiguitate și redundanță și nu respectă standardele de accesibilitate. 

3. Evită spamul de cuvinte cheie

Este important să incluzi cuvinte cheie relevante în textul alternativ pentru a spori vizibilitatea conținutului, darevită abuzul de cuvinte cheie într-o manieră nefirească. Concentrează-te pe o descriere autentică și utilă, astfel încât să eviți repetarea execivă a cuvintelor cheie. 

4. Cuprinde informațiile importante

Ca sfat, îți recomandăm să enumeri cele mai importante informații când scrii textul alternativ. 

Atunci când te referi la o imagine care conține deja text în ea, alt textul ar trebui să se concentreze pe informațiile pe care le oferă acel text și pe contextul în care se încadrează. Iată câteva sugestii pentru a scrie alt text în acest scenariu:

  1. Redă textul imaginii. Dacă imaginea conține un mesaj sau un text important, redă acel text în alt textul. Asigură-te că descrii cu exactitate cuvintele și conținutul textului prezent în imagine.
  2. Furnizează context suplimentar. În afară de textul din imagine, adaugă o descriere suplimentară care să ofere context sau să clarifice scopul imaginii. Aceasta poate include informații despre subiectul, tema sau importanța textului în contextul mai larg al conținutului.
  3. Menționează stilul și formatul textului. Dacă textul din imagine are anumite stiluri sau formate specifice (ex. font, culoare, îngroșat), poți menționa aceste detalii în alt text. Astfel, utilizatorii vor putea înțelege mai bine aspectul vizual al textului.
  4. Prioritizează informațiile cheie. Dacă există mai multe elemente de text în imagine, concentrează-te pe cele mai relevante și semnificative. Alege cuvintele-cheie care definesc cel mai bine mesajul sau conținutul textului.
  5. Evită redundanța. În cazul în care textul din imagine este deja redat în cadrul alt textului, nu este nevoie să-l repetați. În schimb, concentrează-te pe furnizarea altor informații relevante despre imagine sau despre contextul în care apare textul.

5. Citește și recitește textul alternativ

Este important să verifici și să editezi textul alternativ înainte de a-l publica. Asigură-te că descrierea este corectă, coerentă și conține informații relevante. Revizuiește gramatica și ortografia pentru a te asigura că textul alternativ este bine redactat și ușor de înțeles. 

Textul alternativ (alt text) joacă un rol crucial în accesibilitatea și inclusivitatea conținutului pe rețelele sociale. Prin adăugarea unei descrieri clare și relevante a imaginilor și videoclipurilor, alt textul permite utilizatorilor să înțeleagă conținutul, chiar și atunci când nu pot vedea imaginea propriu-zisă. Aceasta are un impact pozitiv asupra experienței utilizatorilor cu dizabilități vizuale și contribuie la creșterea accesibilității și incluziunii pe platformele sociale.

În plus, alt textul are și o legătură importantă cu optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO), ajutând la indexarea și clasificarea conținutului în rezultatele căutării. Prin respectarea acestor practici adecvate pentru utilizarea textului alternativ pe rețelele sociale, precum redactarea clară și concisă, evitarea spamului de cuvinte cheie și oferirea informațiilor relevante, poți îmbunătăți accesibilitatea, experiența utilizatorilor și vizibilitatea conținutului tău.

Cum ți s-au părut aceste sfaturi? Cum poți tu asigura că toți utilizatorii, indiferent de abilități sau nevoi, au acces la conținutul online? 

_____
Sursa poză de copertă: Lisa Fotios, Pexels.com/