Mediul digital s-a transformat devenind mijlocul nostru de comunicare. Putem îmbina noua normalitate cu viața noastră dinaintea pandemiei? Cum putem să maximizăm ceea ce am învățat în ultima perioadă?
În cadrul evenimentului World of Digital Summer 2021 am discutat despre mediul digital abordat din mai multe perspective printre care influenceri, conținutul video sau importanța comunităților.
Influencer marketing
Influencerii sunt parte din viața noastră de zi cu zi. Ei sunt lideri de opinii care au reușit prin conținutul lor original să construiască niște comunități în mediul online. Comunitatea, urmărind postările și acțiunile influencerului, devine influențabilă.
Florin Grozea, Founder MOCAPP.net, a fost primul invitat al evenimentului. În zona relevantă sunt aproximativ 2500 de influenceri care pot fi implicați în campanii comerciale (în funcție de nișe, de rezultatele livrate, de conținut etc.). La MOCAPP își doresc să construiască un model prin care să poți vedea dacă un influencer este cu adevărat influent asupra comunității sale.
Pentru a fi considerat influencer și a avea acces în platforma MOCAPP, câteva dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinești sunt:
- Ai cel puțin 10.000 de followers reali
- Calitatea conținutului (să fie respectate reguli legale și etice)
- Condiții legale (vârstă)
Un influencer de succes este un creator de conținut care creează conținut relevant pe o anumită nișă. Conținutul său trebuie să fie original, relevant, autentic și constant.
Influencerii vor fi importanți în viețile utilizatorilor de social media și în ecosistemul de business. Cu cât timpul nostru, a consumatorilor, creste-n online, cu atât și relevanța influencerilor crește.
Este influencering-ul un job de viitor?
Corina Anghel – People Lead Southeast Europe Avon a urcat pe scenă pentru a răspunde uneia dintre cele mai frecvente întrebări: este influencing-ul un job de viitor?
Cuvântul care descrie cel mai bine vremurile pe care le trăim este VICA.
Volatil: un tweet poate să distrugă o carieră
Incertă: este tot mai greu să ne dăm seama ce e bine și ce e rău
Complexă: datorită tehnologiei suntem mult mai interconectați la nivel global
Ambiguă deoarece nu știm în ce direcția o va lua
Există o mulțime de job-uri care au dispărut, care sunt pe cale de dispariție sau care vor apărea în viitor. Câteva dintre meseriile recente sunt:
- Blogger
- Copywriter
- Digital marketing specialist
- Community manager
Printre job-urile din viitor se numără:
- eSports coach
- Drone pilot
- Wearables developer
- End of life planner
- Robotics Engineering
- Professional triber
Influencing-ul este un job, iar job description-ul arată așa:
- Denumirea poziției: influencer, creator de conținut
- Coordonarea (cui te raportezi)
- Obiectivul (despre ce-ți propui să fii: educare, entertainment, informare)
Dacă ești la început de drum, contează să te uiți ce prinde pe platforma pe care ești prezent. Comunitatea dictează direcția în care creezi conținut.
Despre curajul în comunicare
“Astăzi este mai important ca niciodată să fii curajos și diferit în campaniile tale de promovare” spune Cristian Ignat – Fondator Canopy, Fondator & CEO Aggranda.
Umorul, în toate formele sale funcționează și te scoate din anonimat: miștocăreala sau umorul fin și elegant (exemplu Mircea Bravo).
Consumatorii de astăzi sunt obișnuiți cu gratuități, iar companiile trebuie să facă bani din reclamele pe care le fac către utilizatorii de online. Încă din momentul 0, ar trebui să te gândești cum să faci ca reclama ta să fie diferită de reclama concurenței.
La început, trebuie să te concentrezi pe conturarea brandului, nu pe vânzări. Căutările după brandul tău care vin spre tine sunt mai valoroase deoarece persoana respectivă fie vine dintr-o recomandare, fie a mai avut o interacțiune cu tine.
Dacă ești antreprenor prezent în online, ar trebui să:
- Te asiguri că știi care este publicul tău țintă
- Atragi atenția publicului țintă (aici e important curajul)
- Amintește-i constant publicului țintă că ești online și că exiști
- Te asiguri că produsul tău este bun și investești în bugete media
- Îți cunoști foarte bine business-ul
Real time marketing-ul este genial. Tu, de fapt, te folosești de un val care urmează să vină și de toată publicitatea respectivă pentru a face brandul tău vizibil.
Video Content How to
Victoria Giorgiana este Visual Content Creator și cea mai în măsură persoană să discute despre conținutul video.
Sfaturi la început de drum, indiferent de ce tip de conținut creezi:
- Creează-ți o direcție vizuală
- Stabilește-ți resursele (cât timp ești dispus să aloci conținutului video)
- Aparatura (pe măsură ce crești, ar trebui să investești în aparatură)
- Locații (poți să-ți amenajezi acasă un loc special pentru video)
Best-practices: ce poți fura de la companii
- Existența unui plan editorial sau un calendar de postări plus un plan de acțiune (să te gândești la toate detaliile dinainte de postare: ținută, locație, fundal etc.)
- Storyboard: ce cadre ai nevoie
- Stabilește resursele necesare (timp, lumini, microfon, trepied)
- Filmarea: lumina în interior trebuie să vină din cel puțin 3 surse (1 frontală și 2 laterale), iar afară este important să fii atent la modul în care cade lumina naturală.
- Editarea materialului
- Verifică materialul înainte să-l postezi
Instrumente pentru editare video
Pentru desktop:
- Adobe Premier
- Adobe After Effects
- Filmora
- Blender
- VSDC
Pentru mobil:
- Adobe Premier Rush
- Luma Fushion
- Quick
- InShot
- KineMaster
Ai nevoie de mai multe instrumente de editare video? Citește acest articol.
Indiferent de platforma pe care o folosești, cel mai important este să folosești opțiunile platformei pe care postezi pentru conținut autentic.
YouTube tips and tricks
Consecvența și perseverența sunt trăsăturile care-l definesc cel mai bine pe Cristian Florea – Consultant Comunicare Online.
YouTube este cea mai mare rețea socială din România, și este al doilea motor de căutare din lume după Google.
De ce petrec oamenii timp pe YouTube
- Ascultă muzică
- Urmăresc vloggeri (de travel, cooking, tech etc)
- Urmăresc clipuri how-to
- Învață new skills
Strategia ta pe YouTube ar trebui să țină cont de
- Despre ce vor fi clipurile tale
- Cât de des poți publica
- Stabilește cui te adresezi
- Ce plus-valoare aduci?
- Poți face clipuri evergreen?
Sfat 1: Citește comentariile și inspiră-te din ele
Sfat 2: Vezi ce caută oamenii pe Google referitoare la nișa ta (Ubersuggest sau Google Search)
Sfat 3: Folosește sugestiile Google
Sfat 4: Ține cont de Sfânta Treime e Youtube-ului: #titlu, #thumbnail și #descreiere clip video. Titlul ar trebui să conțină keyword-urile principale și să aibă call-to-action.
Sfat 5: Cards – dacă menționezi ceva ce ai abordat într-un alt clip
Sfat 6: End screen – adaugă link-uri spre alte clipuri
Sfat 7: Împarte clipul în capitole dacă poți
Învață cum să-ți optimizezi corect video-ul de pe YouTube.
Pentru crearea thumbnail-ului poți folosi Canva (mai ales dacă nu ai experiență) și Adobe Color Wheel (îți arată culori în contrast pe care poți să le folosești când creezi thumbnail-ul).
Dacă ești la început de drum, instalează-ți gratuit VidIQ pentru Chrome. Acesta îți va face un checklist pe care tu va trebui să-l bifezi de fiecare dată când încarci un video nou pe YouTube.
Despre puterea comunităților
Alice Smaranda este Co-Founder & Community Manager la A Green & Fashion Community și a vorbit despre secretele unei comunități închegate.
Când ai o comunitate activă, în care zilnic se postează, ajungi într-un punct în care îți dai seama că fără niște reguli bine stabilite nu se poate.
- Cine, când și ce postează
- Stabilește cine se poate promova
- Ce fel de postări sunt acceptate din punct de vedere conținut și descriere
- Repostări
- Vânzarea altor articole
- Demersuri cu caracter umanitar
Ziua 1 din cadrul evenimentului World of Digital Summer 2021 s-a încheiat cu un panel despre gaming între Corina Enache – Social media Specialist Samsung Rominia și Maximilian loan — Video content creator.
Gaming-ul îți dezvoltă abilități care sunt foarte practice în viața de zi cu zi: concentrarea, dexteritatea și strategia.
Pentru cei care își doresc să aibă o colaborare cu un brand, este important să știe să-și pună amprenta personală, să fie ei atunci când comunică un produs. Onestitatea și deschiderea creatorului de conținut, cât și continuitatea în colaborare sunt la fel de importante.
Te-am făcut curios și vrei să afli mai multe despre conținutul video, secretele unei comunități sau influencer marketing? Te invităm să vizionezi întreg evenimentul pe Facebook.