Portret de Instagrammer – Bogdan Bălăceanu

Portret de Instagrammer – Bogdan BălăceanuDe fiecare dată când vreau să plec undeva departe, pe Instagram, deschid contul de Instagram al lui Bogdan (@stranger) și mă pierd pe străzile din Franța, Belgia, Anglia sau cine știe ce alte țări mai are chef băiatul să ne arate.

Prima interacțiune a mea cu Bogdan Bălăceanu a fost prin comentarii le fotografiile mele de pe Instagram și a fost cam așa:

Bogdan: Dacă vrei să începi să faci poze mai bune, atunci renunță la ce ai și cumpără-ți un iPhone!

Eu: Am înțeles, să trăiți!

 

Și nu pot să spun decât că băiatul a avut dreptate.

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

De aceea vreau să vă fac și vouă cunoștință cu el și să faceți bine să-l urmăriți. Ba mai mult, studiați fotografiile lui și furați meseria 🙂

De când te-ai apucat de Instagram şi de ce?

Mereu am avut de-a face cu fotografia si atunci cand a aparut o retea sociala bazata pe fotografii facute cu mobilul carora le aplicai filtre am zis ca aici e de mine. Asta era prin anul 2010. M-am simtit frustrat cand nu am putut sa aleg username-ul care il foloseam si pe alte retele sociale dar am vazut ca “stranger” era disponibil.

De-atunci primesc cate-un email automat de reset de password zilnic. Ma ofticam tare vazand cum cunoscuti foloseau Instagram doar ca o aplicatie de gazduire foto sau ca si aplicatie de editat, mi se parea mult mai mult de-atat. Iar acum vreo doi ani si jumatate am inceput sa descopar si alti oameni care vedeau similar lucrurile. Am inceput sa fac parte din comunitate.

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

Treaba asta a coincis cu o schimbare in viata profesionala care presupunea mutarea mea de la Madrid in Franta, in Orléans. De-atunci calatoresc mult intre Orléans, Paris si Madrid. Asta imi ofera sansa a face parte atat din comunitatea de instagrameri de la Paris cat si cea din Madrid. Am prieteni in ambele locuri. In plus, si comunitatile din Bucuresti si Cluj din tara imi sunt drage. Si acolo am prieteni. De fiecare data cand merg prin locurile astea incerc sa ma vad cu instagrameri si sa vorbim despre orice la o cafea sau un suc. Daca mai avem timp mai facem si poze. Instagram a schimbat felul in care vad fotografia, felul in care fotografiez, felul in care calatoresc.

Zicea cineva ca fotografiile de pe profilul tau de Instagram sunt noile stampile din pasaport.

Fotografiezi ceva anume sau orice ţi se pare interesant?

Oriunde merg, imi place sa ma pierd cu telefonul sau o camera si sa ma bucur de ceea ce descopar. Apoi incerc sa cuprind asta cat se poate de armonios intr-un patrat. Imi place mult formatul 1:1, mi se pare ideal pentru compozitie.

Fotografiile cu telefonul le fac astfel iar camera mea preferata este o Hasselblad 501CM pe film care foloseste acelasi format patrat. Incerc pe cat posibil sa transmit mai mult decat ceea ce se vede. Si daca nu reusesc asta cu fotografia incerc cu descrierea ei. Cat despre inspiratie, incerc sa tin ochii larg deschisi cautand acel loc, acei oameni, acea strada, acel moment pe care in agitatia si rutina zilei l-as ignora.

Ma inspira bineinteles si persoanele pe care le urmaresc dar mai gasesc continut bun si in tabul Explore al aplicatiei.

Care sunt aplicaţiile pe care le foloseşti pentru editarea fotografiilor înainte să le uploadezi pe Instagram?

Folosesc Enlight pentru a aduce fotografía cat mai aproape de realitate, de cum vad cu ochiul liber imaginea. Inainte foloseam SKRWT, Snapseed etc. Enlight are toate posibilitatile acestor aplicatii intr-una singura. Dupa Enlight, fotografía trece in VSCOCam si cam atat.

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

Nu imi place sa exagerez cu filtrele si incerc mereu sa obtin un look cat mai asemanator cu Kodak Portra 400, filmul pe care il folosesc pe analog. Feed-ul meu nu este 100% iphone, mai urc si fotografii facute pe analog sau fotografii facute cu un Fujifilm X100T, camera perfecta pentru calatorii.

Secretul consta, in opinia mea, in a nu fi exagerat : exagerat cu expozitia, cu efectele, cu saturatia culorilor samd.

Cine sunt Instagrammerii tăi preferaţi şi de ce?

Chiar am un proiect personal intitulat #instagramersonfilm (http://www.cadru.com/instagramersonfilm/) unde fac portrete pe film catorva instagrameri pe care am onoarea sa-i cunosc pe la instameeturi.

Totusi cativa instagrameri preferati ar fi:

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

A photo posted by Bogdan (@stranger) on

A photo posted by Bogdan (@stranger) on